Skip to main content

Popov: Priča o podeli Kosova iskočila kao čupavac iz kutije

Aktuelno 13. сеп 2018.
2 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je prošlonedeljni govor Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici „ponajmanje istorijski“. On je za televiziju N1 kazao da je to bila „zbrka stavova koji nisu razjasnili ništa“, odnosno „meni sa kojeg je svako mogao da uzme ono šta mu odgovara“.

„Izostalo je rešenje Aleksandara Vučića za kosovski problem iz jednostavnog razloga – što rešenje za sada ne postoji. Mislim da postoji više mogućih rešenja, ali se nijedno nije iskristalisalo tamo gde se pregovori vode – u Briselu, Beogradu i Prištini“, smatra Popov.

Dodao je i da je Vučić tim govorom „prešao crvenu liniju koju do sada nije prelazio“, jer je veoma pozitivno govorio o Slobodanu Miloševiću.

„Kasnije je rekao da ga kritičari nisu pažljivo slušali, ali ja jesam slušao, i on je kritikovao opoziciju koja je izručila tada Miloševića Hagu“, rekao je Popov.

Smatra da je time Vučić hteo da pridobije desno biračko telo, jer je,kaže, na Kosovu ostao trag o Miloševiću kao pozitivnoj ličnosti.

„On je gađao i biračko telo Srbije. Nije vodio računa kakav će efekat imati na susedne zemlje kada je tako govorio o Miloševiću, ali je znao da će izazvati reakciju. Međutim, to mu nije bio prioritet. Prioritet je ona poruka koju je on želeo da pošalje Srbima na Kosovu“, rekao je Popov.

On je ocenio i da dijalog u Briselu predstavlja „potpuno zbunjivanje javnosti“.

„Mi se nalazimo u situaciji da niko živ ne zna u kom pravcu treba da ide taj dijalog. Jedan je pravac da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum, koji otvara vrata Kosovu u međunarodnim organizacijama… U međuvremenu je iskočila varijanta u koju niko nije verovao, kao čupavac iz kutije, a to je neka vrsta podele Kosova, odnosno razgraničenje“, naveo je Popov.

Prema njegovim rečima, idejom o podeli su i Amerikanci, „s nepredvidivim Trampom, još jednom uneli razdor u Evropi“.

„Pa imamo na jednoj strani Hana i neke zvaničnike EU koji prihvataju taj stav o razmeni teritorija, a sa druge strane, Angelu Merkel, koja se tome protivi“, rekao je on.

Ideja o razgraničenju, dodaje, „iskače iz Briselskog dijaloga“.

„Ukoliko bi ova ideja došla na dnevni red, onda bi faktički to bio mirovni sporazum, koji podrazumeva organizovanje konferencije na kojoj će se sve to potpisati, ali je pitanje da li se o tome može postići konsenzus unutar evropske zajednice, i sa druge strane – pitanje je da li će na Kosovu ta priča da prođe tek tako“, ukazao je.

Popov smatra da ova ideja ide na ruku Aleksandru Vučiću, jer je oslabio pritisak na njega da u što kraćem roku potpiše taj pravno obavezujući sporazum.

„On dobija na vremenu, jer se eto, još jedna sila javila sa idejom o podeli Kosova“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, sa novom idejom o podeli demontirana je cela konstrukcija koju smo do sada imali.

„Ukoliko bi došlo do razmene Preševske doline sa severom Kosova, to bi bila loša trgovina po Srbiju, jer Preševsa dolina kači i koridor na kome se sada radi, naš izlaz prema jugu… Dobijaš nešto gde su Srbi u većini, sa ogromnim praznim prostorom, a oni dobijaju strateški značajne stvari… S tim što i uz te ustupke, pitanje je da li će to progutati kosovska javnost“, napominje Popov.

(Autonomija, N1)