Skip to main content

DALIBOR STUPAR: Đe su naše pare?

Izdvajamo 13. сеп 2018.
3 min čitanja

Počela je nova izborna kampanja u Bosni i Hercegovini, a nacionalisti su krenuli sa proverenim trikovima kojima građane pretvaraju u narod i guraju u precizno obeležene torove. U zbijanju redova koristi se teška artiljerija – Moskva i Ankara, paralele s Kosovom, glasna priča o razgraničenju, organizuju se nekakvi Dani Srpske u Srbiji. Jedina dobra stvar (za nas ovde) jeste da je Milorad Dodik konačno više tamo nego u Srbiji.

Dragi birači iz manjeg bosanskog entiteta, Republike Srpske, opet ćete se naslušati bajki o majci Srbiji, otcepljenju od Bosne i slično, ali da vam, kao neko ko četiri decenije živi u delu Srbije koji ima svoju autonomiju (uglavnom na papiru) i ko iz prve ruke oseća sve čari centralizma, odam jednu tajnu – ujedinjenjem sa Srbijom izgubićete sve. A omču oko vrata staviće vam upravo srpski nacionalisti i centralisti, koji će usisati sve što je vredno. Naravno, ako ostanu dosledni u stavovima zbog kojih decenijama guše autonomiju Vojvodine.

Jedan od argumenata mojih nacionalistički opredeljenih sunarodnika, koji bi vas pripojili isto tako rado kao što bi Vojvodinu ukinuli, jeste da je Vojvodina komunistička tvorevina koju je izmislio Tito. Uz takav argument, Republika Srpska nema nikakvu šansu da opstane, jer ni ona kao takva nikada nije postojala, već je izmišljena tokom ratova, pre nešto više od dve decenije. Vojvodina je, za razliku od Republike Srpske, današnje granice izborila u svetskom ratu (a ne nakon regionalnog bratoubilačkog šenlučenja i činjenjem strašnih zločina), ozbiljnim razvojem i investicijama uveliko je opravdala svoje postojanje. Zato nam preostaje ili-ili. Ili se ukidaju i Vojvodina i Republika Srpska ili postoje obe.

Ime. Ulaskom u Srbiju prvo ostajete bez njega. Jednostavno, ne može deo Republike Srbije da se zove Republika. Ostaje vam eventualno Pokrajina Srpska. Mada, kako nacionalisti ističu u slučaju Vojvodine, šta će autonomija Srbima od Srbije? Po toj logici, možda ne dobijte ni pokrajinu.

Ustav Republike Srpske. Nema. Dobićete samo Statut. Vojvodina je zbog svog Statuta bila razapeta mesecima jer je on nacionaliste samo podsećao na Ustav. P-O-D-S-E-Ć-A-O. A onda su ga nakon usvajanja odmah poslali pred Ustavni sud Srbije, na dodatno sakaćenje. Istim udarcem gubite i Ustavni sud Republike Srpske.

Glavni grad. Banjaluka može da bude samo administrativni centar. USS je o tome odlučivao i ukinuo odredbu Statuta po kojoj je Novi Sad glavni grad Vojvodine.

Himna. Nema je ni Vojvodina. Umalo da linčuju one koji su predložili da postoji svečana pesma i da to bude „Oda radosti“.

Vlada Republike Srpske takođe nestaje, jer je, po tumačenju Ustavnog suda Srbije, na zahtev rahmetli DSS-a, to odraz državnosti, zbog čega je i poništen naziv Vlada AP Vojvodine, a uveden termin Pokrajinska vlada. Da se reč Vojvodina ne bi izgovarala glasno, jer očigledno nervira.

Predsednik. Vojvodina ga nikada nije imala, čak ni po Ustavu iz 1974. godine, pa nema razloga da ni vi zadržite tu funkciju.

Slava. Ovo je diskutabilno. Naime, ni Republika Srbija ni AP Vojvodina nemaju slavu. Ali, pošto je u Srbiji uobičajeno da slave imaju čak i vodovodna i kanalizaciona preduzeća, možda vam niko ne bi pravio problem oko toga.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Ustavni sud je decidirano zabranio da AP Vojvodina ima akademiju nauka, iako je ona u periodu od 1974. postojala. Obrazloženje je da u Srbiji ne mogu da postoje regionalne akademije. Tako da ćete za ukidanje ANURS-a moći da se zahvalite baš nacionalistima. Srpskim, dakako. Najizglednije je da ona postane odeljenje SANU, kao što je slučaj u Novom Sadu.

Policija. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske takođe ne bi moglo da postoji. Bilo bi prisajedinjeno MUP-u Srbije, jer posebnu upravu policije nema ni Vojvodina. Ogroman je otpor čak i priči o tome, iako istovremeno Beograd ima posebnu policijsku upravu.

Dobićete onoliko koliko vam Beograd odreže – siću!

Budžet. Kasa više ne bi bila u Banja Luci, već biste dobili koliko vam Beograd razreže. Vojvodina već deceniju čeka Zakon o finansiranju nadležnosti. Verovatno biste se onda konačno setili da su slogan „Vojvodina nije krava muzara“ smislili radikali, a ne autonomaši. Pa bi se već za koju godinu pojavili novi, modifikovani slogani poput „Đe su naše pare“, „Banja Luka radi, Beograd se gradi“ ili „Srpska nije krava muzara“.

Mogao bih ovako do prekosutra, ali shvatili ste. Sve što danas imate, a razlikuje se od onoga što postoji u Srbiji, biće vam ukinuto. Jer, u Srbiji se ne neguju različitosti, one se guše. Ništa ne sme da štrči, sve mora da prekiriva ista žabokrečina. A i lakše je ugušiti onog koji prednjači, nego naterati ostale da ga pristignu.

Zato, dragi rođaci s druge strane Drine – ne padajte na stare fore. Držite se vi vaše Bosne i Hercegovine, kakva je, takva je, ali u njoj imate neko svoje ja. Imate i mogućnost da je poboljšate i uredite po svojoj meri. Probajte, za početak, tako što ćete građanina staviti u prvi plan, a torove za „narod“ zauvek srušiti. Čini mi se da jedino to još niste probali, a gore od ovog teško da može.

Dalibor Stupar (Autonomija)