Skip to main content

Hrvatska Vlada osudila Vučićeve izjave o Miloševiću i Kninu

Jugoslavija 10. сеп 2018.
3 min čitanja

Hrvatska je Vlada u ponedjeljak kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti povijesne činjenice ocijenila izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije ‘šahovnica’ koje ondje nikada nije bilo.

„Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice“, priopćili su Banski dvori.

Vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom ’90-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima.

Vlada: Srbija gubitnik odgovoran za tragedije

„Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin“, stoji u priopćenju, kako prenosi Hina.

„Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti“, naglašava Vlada.

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena, smatraju Banski dvori.

„Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa“, zaključuje se u priopćenju.

Kao komentar na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u obraćanju u Mitrovici u nedjelju, gdje je rekao kako se „danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo“, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak da „hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće“, prenose hrvatski mediji.

Kako prenosi portal Dnevnik.hr, Grabar-Kitarović je nakon sastanka s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom naglasila da su razgovarali o jugoistočnoj Europi i perspektivi svih država te da Hrvatska podržava članstvo Srbije u Europskoj Uniji jer je to u interesu cijelog prostora i Europske unije i preduvjet za stabilnost, istaknuvši da se Hrvatska ne želi naći u poziciji da je se klasificira kao nekoga tko koči ulazak Srbije.

Kazala je kako nisu razgovarali o govoru Alekandra Vučića na Kosovu te je rekla „zašto bi on uopće bio relevantan Hrvatskoj“.

Grabar-Kitarović: Neću se spuštati na razinu da komentiram

„Neću dopustiti da mi Vučić nameće teme niti se spuštati na razinu da komentiram njegove govore. On time govori sam o sebi“, zaključila je hrvatska predsjednica, kako prenosi Dnevnik.hr.

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, poručio je u ponedjeljak hrvatskoj predsjednici da, kako je rekao, prvo odgovori na pitanje kako Hrvati danas čine većinu u Kninu, kada je po popisu iz ’91-e godine tamo živjelo 37.888 Srba i samo 3.886 Hrvata

Kako je u reagiranju na izjavu Grabar-Kitarović rekao Dačić, dvadeset godina kasnije, nakon akcije „Oluja“, tamo živi 11.612 Hrvata i samo 3.555 Srba.

„Šta je to ako nije etničko čišćenje? Vratite prvo Srbe u Knin, pa onda pričajte o srpskom predsedniku“ poručio je šef srpske diplomacije, kako prenosi Tanjug.

Vučićeva izjava snažno je odjeknula u dijelu hrvatske političke scene.

Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor zatražio je u ponedjeljak sastanak članica vladajuće koalicije u povodu nedavnih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koje su izazvale burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

Kaže kako su Vučićeve ocjene u govoru izazvale mnoštvo negativnih komentara u Hrvatskoj, stoga Kosor očekuje da će na sastanku o tome čuti jasne stavove Vlade i koalicijskog partnera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Dok HSLS traži sastanak vladajuće koalicije, hrvatski ministar branitelja Tomo Medved misli da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje.

Medved smatra da bi se Hrvatska trebala više baviti svojim pitanjima, koja su važna za gospodarski rast i prosperitet.

„Moje mišljenje je da previše pažnje posvećujemo jednom predsjedniku susjedne zemlje“, rekao je Medved za N1, kako prenosi Tanjug.

Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, Vučić je na Kosovu, rekao kako se „danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko“.

Vučić: Milošević je bio veliki lider

Rekao je kako je tako „ne zato što su Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji“, već zbog toga što Srbi nisu „razumeli poziciju Srbije i sveta“, „što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može“.

Vučić je poručio kako je Slobodan Milošević bio veliki lider koji je imao nerealne želje.

„I to ne zato što su Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može. Zbog toga što smo potcenjivali sve druge i što nismo uspeli da računamo. Zbog toga što smo uvek videli i slušali sebe, drugi nas nisu zanimali. Nismo bili sa realnošću ni u dosluhu“, rekao je između ostaloga Vučić.

„Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i potcenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu“, dodao je Vučić.

(Al Jazeera)