Skip to main content

NEDIM SEJDINOVIĆ: Vlast nastavlja pritiske na medije

Autonomija 20. авг 2018.
4 min čitanja

Ovoj vlasti prilično smetaju negativne ocene koje od Brisela i drugih dobija u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda. Možda su zbog toga pod pritiskom da nešto i urade. Ne treba zaboraviti da se neke stvari – pogotovo u politici – rade pod pritiskom, a ne zato što neko nešto voli i želi. Odnosno, za slobode se valja izboriti, i valjda smo to naučili svih ovih godina. Međutim, ukoliko se pokaže da vlast nema političku volju i ukoliko procenimo da učestvujemo u pozorišnoj predstavi za strance, mi ćemo iz dijaloga izaći, kao i iz Radne grupe za izradu medijske strategije – poručuje u razgovoru za Danas predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

Da li se osećate prevarenim zbog tvrdnji premijerke Brnabić da apsolutno postoji politička volja da se poboljša situacija na medijskoj sceni, dok se istovremeno vrše politički motivisani protisci na portal Južne vesti?
– Dovoljno već imamo iskustva da znamo da političarima ne treba verovati na reč, pogotovo onima koji nisu naklonjeni medijskim slobodama ili koji taj koncept možda čak i ne razumeju. Ona je te tvrdnje ponovila više puta, na raznim sastancima, pred raznim međunarodnim organizacijama, a mi smo odlučili da tvrdnje i proverimo, i da pokušamo da neke stvari pomerimo sa mrtve tačke ako to bude moguće. Odlučili smo se da ovaj dijalog pretvorimo u još jednu platformu za delovanje, za pritisak na vlast, ali smo istovremeno otpočetka bili veoma jasni. Ukoliko se pokaže da vlast nema političku volju, ukoliko procenimo da učestvujemo u pozorišnoj predstavi za strance, mi ćemo iz dijaloga izaći, kao i iz Radne grupe za izradu medijske strategije. Smatrali smo – i duboko sam uveren da nismo pogrešili – da naš prvi zadatak nije da budemo pasivni, da se zavučemo u svoje rovove i međusobno se tešimo, plačući nad svojom sudbinom, nego da koristimo sve mogućnosti da nešto pokušamo da uradimo, mada razumem i one koji dovode u pitanje sam smisao tog procesa, s obzirom na odnos vlasti prema medijima.
Do sada smo imali tri sastanka sa Anom Brnabić i dva sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima, i moram priznati da situacija ne samo da nije promenjena na bolje, nego se stvaraju novi problemi, koji ukazuju da je vlast neverovatno inventivna kada treba kažnjavati neposlušne medije i novinare i neverovatno neefikasna kada napadnute medije i novinare treba zaštititi. Mi pratimo slučaj Južnih vesti već neko vreme, i to je jedna opasna odiseja zloupotrebe institucija koja traje već šest meseci, i koja se završila tako što je ovaj medij kažnjen iako je radio sve po zakonu. Stoga smo na sastanku posebno apostrofirali ovaj problem i tražili da se on pod hitno reši, jer je stvar jasna kao suza, odnosno jasno je da su poreski inspektori sa jasnom namerom kršili zakone. Tražili smo takođe da direktor Poreske uprave u Nišu, kao i postupajući inspektori preuzmu odgovornost za to što su činili.

Sejdinović: Naš zadatak nije da budemo pasivni, da se zavučemo u svoje rovove i međusobno se tešimo, plačući nad svojom sudbinom (foto: MCV)

Da li verujete da će Koordinaciono telo Vlade Srbije za saradnju sa medijima do septembarskog sastanka ispuniti makar deo od trinaest zahteva?
– Nemamo šta da verujemo ili ne verujemo, stvari su jasne. Ukoliko postoji politička volja, ti problemi će početi da se rešavaju i nas će Koordinaciono telo obavestiti šta su konkretno učinili sa tih trinaest zahteva za mesec dana. Naravno, ne očekujemo da će svi problemi biti rešeni, ali postoje jasni parametri kojima možemo meriti da li je i šta učinjeno po raznim temama i da li odista postoji ta famozna politička volja. Na osnovu toga ćemo doneti odluku šta nam je dalje činiti. Obećali smo Koordinacionom telu da ćemo pružiti stručnu podršku u realizaciji svakog od navedenih slučajeva, i već smo dostavili neka moguća rešenja za promenu nekih podzakonskih akata. Na Vladi je i drugim činiocima vlasti da, za početak, one mehanizme koje služe sa pripitomljavanje medija isključe, a da angažuju ljude koji će potpomoći da se medijska scena oporavi, bar u toj meri da građani ne misle, posmatrajući naše medije, da žive negativnu utopiju.

Negativna kampanja vlasti

Može li se uopšte govoriti o eventualnom prekidu negativne kampanje protiv nezavisnih medija, dok ih predsednik Srbije kontinuirano etiketira kao „američke, Šolakove i Đilasove“ medije?
– I to je jedan od dobrih pokazatelja , i na vrhu je naših zahteva. Ako nešto vlast može da uradi, onda može to. Da prestane da surovo ukida pravo na slobodne medije, kritičko mišljenje i drugačije poglede.

Da li smatrate da premijerka Ana Brnabić pristaje na sastanke sa medijskim udruženjima ne kako bi se situacija suštinski poboljšala, već kako bi dobila poene kod međunarodnih organizacija?
– Mislim da ovoj vlasti prilično smetaju negativne ocene koje od Brisela i drugih dobijaju u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda. Možda su zbog toga pod pritiskom da nešto i urade. Ne treba zaboraviti da se neke stvari – pogotovo u politici – rade pod pritiskom, a ne zato što neko nešto voli i želi. Odnosno, za slobode se valja izboriti, i valjda smo to naučili svih ovih godina. Nismo ni mi tako naivni da damo legitimitet lažnim procesima, nekakvoj mimikriji. Jako smo oprezni i stalo nam je da ovi procesi budu što transparentniji. Možda vlast nešto preduzima i da „ubije glasnika“, odnosno da pokuša da uruši novinarske i medijske organizacije i njihovu međusobnu saradnju, ko zna. Činjenica je da im predstavljamo veoma ozbiljnu smetnju, ali istovremeno verujem da im ta akcija neće uspeti. Treba imati u vidu i da situacija nije baš onakva kakva je bila devedesetih, da je mnogo kompleksnija kada govorimo o ulozi međunarodne zajednice u svemu ovome.

Miloš D. Miljković (Danas)
Naslovna fotografija: Dragan Gojić