Skip to main content

LDP: Dodikova politika vodi u sukobe 

Aktuelno 19. авг 2018.
< 1 min čitanja

Liberalno-demokratska partija (LDP) saopštila je danas da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojim poslednjim izjavama „pokazao da je najveća pretnja miru u regionu“.

„Dodik opet priča o granicama, podelama, srpskim nacionalnim interesima kao da nas je ta poltika malo koštala u prošlosti, pa je potrebna repriza pakla“, navodi se u saopštenju.

LDP ocenjuje da se svaka kampanja koja se vodi na nacionalističkoj osnovi i svaki mandat koji se tako dobije „na kraju završi sukobima“ i da je regionu potreban mir, a ne političari „koji svoje preživljanje na sadašnjim pozicijama vezuju za propale ideje srpskog ekstremnog nacionalizma“.

LDP podseća da je Narodna skupština Republike Srpske odbacila Izveštaj o stradanju Bošnjaka u Srebrenici i navodi da se Dodik „proglasio zaštitnikom svih Srba u regionu“ i da promoviše ponovno oživljavanje ideje o „‘Velikoj Srbiji’, sa namerom, kako sam kaže, da se u isto vreme rešavaju problem Kosova, status Republike Srpske, kao i život Srba u zemljama u kojima funkcionišu kao nacionalne manjine“.

„Umesto ideja o zaštiti srpskih nacionalnih interesa u regionu otvaranjem novih konflikata, potrebno je boriti se da svi građani srpske nacionalnosti imaju tretman i uslove kako je i predviđeno zakonima država u kojima žive i da svoja prava ostvaruju u skladu sa sopstvenim interesima“, kazao je LDP.

(Beta)