Skip to main content

Ogromne crvene gaće osvanule i na fasadi londonske galerije

(Pod) razno 21. јул 2018.
2 min čitanja

Slavne ogromne crvene gaće kakve su se 2015. godine 45 minuta vijorile na Praškom dvorcu umesto predsedničke zastave, okačene su na fasadi Red galerije (Gallery) u Londonu kao simbol svih političara populista koji na jeftinim temama prikupljaju poene kod birača.

Londonska Crvena galerija se crvenim gaćama iz performansa češke alternativne umetničke grupe Ztohoven, na svojoj fasadi oprašta od publike pošto će na tom mestu biti izgrađen hotel.

Odabrala je umetničku grupu Ztohoven i „Zemanove“ ogromne crvene gaće koje je češki predsednik u junu demonstrativno spalio, kao simbol populizma u postmodernoj politici i zato da izrazi podršku češkoj avangardi ipolitičkim globalnim aktivistima, pošto je sedište čehoslovačke vlade u egzilu tokom Drugog svetskog rata bilo u Londonu.

„Reakcije su sasvim pozitivne, pošto je politička situacija slična u mnogim zemljama ne samo u Češkoj. Ljudi kao Zeman, dakle političari populisti koji koriste jeftine teme da oslove birače, to je svetski trend. Od crvenih gaća želeo bih da napravim svetski simbol prljavog veša“, kazao je za češki portal Idnes.cz kustos Jaroslav Krampol.

Galerija je u saopštenju navela da bi crvene gaće dimenzija osam puta osam metara okačene na fasadi trebalo da podstaknu sumnje i preispitivanje uloge šefova država u sadašnjem političkom sistemu i podsetila je da se sličnom retorikom kao Zeman služi i američki predsednik Donald Tramp.

„Ovo su gaće koje više nijedan političar neće spaliti“, navela je galerija. Nakon Londona gaće putuju kao umetnički eksponat na festival u Češkoj, a Krampol pregovara da se „Zemanove gaće“ okače i predsedniku Trampu u Njujorku.

Trojica umetnika iz grupe Ztohoven iskoristila je u septembru 2015. godine renoviranje predsedničkog zamka Hradčani u Pragu i prerušeni u dimničare popeli su se na krov i ukrali predsedničku zastavu, a umesto nje podigli da se čitavih 45 minuta, dok obezbeđenje nije primetilo, Zemanu iznad prozora vijore ogromne crvene muške gaće kao znak da se mnogi Česi stide svog predsednika zbog proruskih stavova i vulgarnog ponašanja.

Sva trojica osuđena su u aprilu prošle godine na kazne zatvora od po šest meseci uslovno i da plate 2.400 evra zato što su navodno penjući se oštetili krov i zato što su uništili zastavu, kada su je isekli na 1.000 delova i poslali poštom pravom vlasniku – narodu, odnosno na adrese 1.000 nasumično odabranih Čeha.

Predsednik Zeman sazvao je sredinom juna ove godine tajanstvenu konferenciju za novinare, da bi novinarima na konferenciji priznao da je hteo da napravi budale od njih, jer će umesto neke važne izjave pred njima samo spaliti te crvene gaće koje su, iako umetničko delo i deo hepeninga, konfiskovane kao dokaz na suđenju a zatim pripale državi.

Kasnije je Zeman objasnio da je gaće spalio jer ga je iritirala predstava hrvatskog reditelja Olivera Frljića „Naše nasilje i vaše nasilje“ na pozorišnom festivalu u Brnu u kojoj je glumica oskrnavila češku zastavu, simulirajući da je vadi iz vagine.

Policiji su posle spaljivanja stigle krivične prijave protiv predsednika Zemana, jer je po oceni eksperata spalio umetničko delo ne male vrednosti, koje je već postalo politički simbol uličnih protesta Čeha protiv predsednika i premijera Adreja Babiša.

„Teško je odrediti tačnu sumu. Mislim, međutim, da bi crvene gaće mogle da se prodaju i za 80.000 evra. Za neke galerije to bi bio vrlo zanimljiv umetnički predmet“, procenio je nakon hepeninga za list Mlada Fronta Dnes nemački galerista Jirži Švestka.

(N1/Beta)