Skip to main content

Cvetković: Dali su mi policijsko obezbeđenje pa me priveli

Vojvodina 19. јул 2018.
4 min čitanja

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković izjavio je da je danas prvo ponovo dobio policijsko obezbeđenje, nakon što su, kako tvrdi, sinoć nepoznate osobe pucale na njega, a da ga je zatim oko 11 sati policija privela da da izjavu u svojstvu građanina.

U Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Pančevu agenciji Beta je rečeno da je to tužilaštvo formiralo predmet i pokrenulo predistražni postupak.

“Povodom informacija koje su objavljene u medijima da je pucano na automobil u kojem se nalazio novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve, Više javno tužilaštvo u Pančevu je formiralo predmet i pokrenulo predistražni postupak u kojem će se Policijskoj upravi Pančevo staviti zahtev za prikupljanje obaveštenja i zatražiti provera svih informacija objavljenih u medijima”, piše u saopštenju koje je dostavljeno Beti a koje je potpisala portparolka VJT Slavica Crveni Bubnjević.

Stefan Cvetković je agenciji Beta jutros rekao da je nakon sinoćne pucnjave dobio policijsko obezbeđenje, a potom i da ga je policija oko 11 sati privela uz obrazloženje da treba da da izjavu u svojstvu građanina.

On je sinoć agenciji Beta rekao da su nepoznate osobe u blizini Bele Crkve pucale na automobil koji je vozio.

Cvetković je ispričao da je sinoć oko 21 sat iz automobila koji se kretao iza njega neko otvorio vatru, kako je rekao, “iz automatskog oružja”.

On je dodao da je prijatelj koji je u njegovom automobilu sedeo na mestu suvozača bio naoružan i uzvratio je paljbu, nakon čega se drugi automobil zaustavio.

Cvetković je danas agenciji Beta rekao da je taj prijatelj zapravo osoba iz “bezbednosnih struktura Srbije”, sa kojom se on našao kako bi mu ta osoba dala podatke o nelegalnom skladištenju opasnog otpada u Srbiji.

Dodao je da ne može isključiti mogućnost da su pucali na njegovog suvozača a ne na njega.

Cvetković je sinoć rekao da ni on ni njegov saputnik nisu povređeni, a da je na automobilu vidljivo nekoliko rupa od metaka.

Cvetkovića je u u ponedeljak, 9. jula, jedna osoba u kafiću u Beloj Crkvi udarila metalnom šipkom u glavu.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu je taj napad okvalifikovalo kao nanošenje lakih telesnih povreda a muškarac S.Z. koji je bio osumnjičen za to nedelo je sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Cvetković je rekao da je “sramota” da se to delo kvalifikuje kao nanošenje lakih telesnih povreda jer mu je S.Z. metalnom šipkom “polomio lobanju”, a potom je, kako tvrdi, pokušao i da ga pregazi automobilom.

On je najavio da će nastaviti krivično da goni S.Z. i izrazio čuđenje što će on biti pušten iz pritvora, s obzirom da je reč o osobi za koju Cvetković tvrdi da je na uslovnoj slobodi i da je od ranije poznat kao “diler droge”.

S.Z. je i ranije pretio Cvetkoviću, zbog čega je i osuđivan.

Cvetković je nakon tog napada tvrdio da mu je dva dana pre incidenta povučeno policijsko obezbeđenje, uz obrazloženje da je napravljena bezbednosna procena i da mu bezbednost nije ugrožena.

Pre toga, nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao „nešto slično policijskoj znački“.

Nadležni organi otvorili su nakon toga istragu protiv Cvetkovića zbog navodnog lažnog prijavljivanja otmice.

„Policija me privela da kao građanin dam iskaz o sinoćnoj pucnjavi“

Stefan Cvetković izjavio je da ga je danas policija privela da bi dao iskaz u Beloj Crkvi pred predstavnicima Višeg javnog tužilaštva iz Pančeva

„Proveo sam u policiji skoro tri sata, od 11 do 13.40. Kada sam završio davanje iskaza, hteli su da mi uzmu mobilni telefon. Rekao sam im da ću im dati sve podatke s telefona, ali da ne mogu da mi ga uzmu. Potom sam, u besu, razbio moj mobilni telefon i izašao iz stanice“, rekao je Cvetković agenciji Beta.

Dodao je da se trenutno ispred njegove kuće nalazi policijsko obezbeđenje sa tri auta i deset policajaca.

„Nisu krivi ti policajci što me čuvajju. Ali, ja više neću policiju ispred kuće, ne želim da mi uznemiravaju roditelje“, kazao je Cvetković i ocenio da iza napada na njega stoji „vrh kriminalne piramide“, koji je ušao u državne institucije, ali nije precizirao na koga misli.

Ocenio je da je očito da neko želi da ga likvidira i da se cela „agonija“ u kojoj se nalazi neće smiriti dok on ne bude likvidiran.

Tužilaštvo: Nema rupa od metaka na Cvetkovićevim kolima

Više javno tužilaštvo u Pančevu saopštilo je danas da na automobilu novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića pregledom nisu uočena oštećenja niti rupe od metaka, za koje on tvrdi da su nastale kada su nepoznate osobe u sredu uveče pokušale da ga ubiju paljbom iz automatskog oružja.

U saopštenju izdatom nakon saslušanja Cvetkovića, tužilaštvo je navelo da je po njegovoj prijavi da su na njega pucali iz vozila u pokretu zatražilo da dođe u svojstvu građanina i da izjavu o tvrdnjama koje je izneo u medijima.

„Cvetković je, između ostalog, nadležnom tužiocu izjavio da je ‘spreman da da dodatna pojašnjena, ali da mu je potrebno tri do četiri dana kako bi informacije dostavio nadležnom tužiocu'“, navodi se.

Tužilaštvo je, takođe, navelo da je Cvetković odbio poligrafsko testiranje, nakon čega je otišao kući.

„Saopštenje Tužilaštva je notorna laž“

Novinar Stefan Cvetković odbacio je danas kao „notornu laž“ saopštenje Višeg tužilaštva u Pančevu u kome se navodi da na automobilu koji je vozio a na koji su po njegovim rečima, pucale poznate osobe, nisu pronađene rupe od metaka.

„Policija je pregledala automobil mog oca, koji sinoć nisam vozio, niti je na taj automobil pucano“, kazao je Cvetković agenciji Beta.

On je kazao da se pucnjava dogodila dok je vozio automobil u vlasništvu osobe koja je zaposlena u službama bezbednosti Srbije, a koja se u tom momentu nalazila na suvozačkom mestu.

Cvetković je odbacio i navode Tužilaštva da nije želeo da se podvrgne testiranju na poligrafu, i rekao da će to učiniti onog momenta kada se povodom istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, poligrafskom testiranju podvrgne i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

(Autonomija/Beta)