Skip to main content

Goati: Široki savez opozicije najmanje loš, ali prilično rizičan 

Aktuelno 17. јул 2018.
< 1 min čitanja

Okupljanje oko Saveza za Srbiju podseća na Demokratsku opoziciju Srbije (DOS) jer za cilj ima smenu postojeće vladajuće koalicije, ali je pitanje da li će politika Saveza biti predstavljena kao manje zlo ili kao pobednička politika, za šta je uslov da neke stranke u koaliciji pristanu na promenu programa, ocenio je danas politički analitičar Vladimir Goati.

Povodom spekulacija o mogućem ulasku Dveri i Demokratske stranke Srbije u buduću opozicionu koaliciju Savez za Srbiju, Goati je za agenciju Beta ocenio da je „ahilova peta“ širokih koalicija upravo njihova programska razjedinjenost.

Pod pretpostavkom da koalicija postigne pobedu, postavlja se pitanje šta dalje, objasnio je on i dodao da se DOS, posle pobede 2000. godine, već u avgustu 2001. podelio.

„Ovo je najmanje loša varijanta, ali prilično rizična. Ostaje da se vidi da li će ta koalicija imati politiku ‘manjeg zla’ ili pobedničku politiku koja bi podrazumevala da stranke promene delove programa. Ne mislim da će se sve stranke koje ulaze u koaliciju držati svojih programa“ ocenio je politički analitičar.

Ukoliko bi široka koalicija oročila svoje postojanje na godinu ili dve do izbora to ne bi rešilo problem, smatra Goati.

„Reč je samo o odlaganju i kupovini vremena i time se ne bi mnogo toga rešilo“, procenio je naš sagovornik

Najavu dogovora o raspodeli poslaničkih mandata on vidi kao neku vrstu garancije, pre nego kao akt dobre volje.

„Čini mi se da je želja svih da ne budu prevareni, pa se zato budući odnos snaga, ako koalicija pobedi na izborima, zasniva na otisku sadašnjih pozicija, a ne na osnovu snage koju će imati u trenutku izbora“, zaključio je Goati.

(Beta)