Skip to main content

VOICE: Viši sud u Beogradu oteže sa uvođenjem privremenih mera u Sindikatu EPS-a

Izdvajamo 24. јун 2018.
5 min čitanja

Viši sud u Beogradu još uvek nije doneo odluku o određivanju privremenih mera u Sindikatu Elektrovojvodine zbog toga što je Sindikat Elektroprivrede Srbije decembra prošle godine na sporan način smenio rukovodstvo tog sindikata i na funkciju vratio smenjenog predsednika Vladimira Plavšića, potvrđeno je za VOICE u tom sindikatu.

Zbog spornih izbora pravnici Sindikata Elektrovojvodine su tada podneli zahtev za određivanje privremenih mera u sindikatu jer smenjeni predsednik Vladimir Plavšić nije želeo da izvrši primopredaju dužnosti. I pored očekivanja da će Viši sud odluku doneti brzo, što je u ovakvim slučajevima praksa, do danas nije održano nijedno ročište po tužbi sindikata!?

Sindikat Elektroprivrede Srbije u međuvremenu je isključio 20 članova sindikata Elektrovojvodine koji su bili protiv održavanja izbora na kojima su pod veoma sumnjivim okolnostima izabrani novi organi tog sindikata, saznaje VOICE.

Izbori za nove organe Sindikata EPS-a koji su u celoj Srbiji organizovani decembra prošle godine bili su održani i na području Vojvodine, iako je Sindikalna organizacije EPS ODS Elektrovojvodina pre toga smenila staro rukovodstvo i imenovala nove ljude.

Sporne izbore u većini gradova Vojvodine obeležila je veoma slaba izlaznost, a u pojedinim ograncima Sindikata Elektrovojvodine nije glasao niti jedan član. I pored činjenice da je na izbore izašlo manje od polovine članova, Sindikat EPS-a je imenovao nove rukovodioce u Vojvodini, koji od tada zastupaju vojvođanski ogranak tog sindikata.

Zbog činjenice da može doći do zloupotreba ovlaštenja i nenamenske potrošnje novca pojedini članovi Sindikata Elektrovojvodine pokrenuli su sudski spor pred Višim sudom u Beogradu želeći da ospore izbor novog rukovodstva. Oni su od suda tražili i određivanje privremenih mera u Sindikatu Elektrovojvodine, ali Viši sud do danas nije doneo odluku.

Nakon što se Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio nenadležnim za postupanje u ovom slučaju, predmet je prosleđen Višem sudu u Beogradu. Prema rečima novosadskog advokata Srđana Popovića, prvo ročište bilo je zakazano za 17. maj ove godine, ali je odloženo zbog bolesti sudije. Potom je sudija bio sprečen da se pojavi na ročištu 11. juna i zakazao održavanje ročišta tek za 24. decembar.

„To nije tipično ponašanje suda kada je reč o privremenim merama. Pisali smo predsedniku Višeg suda i obavestili ga o toku postupka i očekujemo odgovor. Ovakvim postupanjem suda povređeno je pravo tužioca na suđenje u razumnom roku, kao i pravo na pravično suđenje“, rekao je Srđan Popović za VOICE i dodao da za to vreme nezakonito izabrano rukovodstvo Sindikata Elektrovojvodine nesmetano upravlja nemalom količinom novca.

Popović je precizirao da su oni u tužbi tražili poništaj izbora Sindikata Elektrovojvodine i privremenu zabranu tako izabranom rukovodstvu da upravlja sindikatom i raspolaže novcem da ne bi došlo do veće štete.

„Naime, izbori nisu sprovedeni u skladu sa internim propisima sindikata Elektrovojvodine, a izbore je raspisao i sproveo takozvani ‘Inicijativni odbor’ koji ne postoji ni u jednom propisu i koji je nezakonito formiran od strane sindikata EPS. Nezakonito postupanje Višeg suda nas sprečava u našim namerama da se uvedu privremene mere“, rekao je advokat Popović za VOICE.

Sindikat EPS-a isključio „neposlušne“ članove Sindikata Elektrovojvodine!?

Za to vreme, Sindikat EPS-a izbacio je sredinom maja 20 članova Sindikata Elektrovojvodine „jer su tokom pripreme sindikalnih izbora povredili interese Sindikalne organizacije, iznosili neistine, širili dezinformacije među zaposlenim članovima sindikata sa ciljem zabune među zaposlenima“.

U odluci koju je potpisao novoizabrani predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević, navodi se i da su isključeni članovi „ugrožavali ugled Sindikata EPS-a, zloupotrebili pečat i raspolagali sredstvima sa računa sindikalne organizacije suprotno nameni i time prekršili odredbe Statuta Sindikata EPS-a“.

U odluci se ne precizira na koji način je 20 članova Sindikata to uradilo, niti se navode konkretnje radnje koje su dovele do gorenavednih optužbi.

Đorđević i Plavšić više puta su bili nedostupni da prokomentarišu aktuelna zbivanja u sindikalnoj organizaciji EPS-a.

Kako su protekli dvodnevni izbori „Inicijativnog odbora“ u Vojvodini

U gradovima Vojvodine 13. decembra došlo je do masovnog bojkota članstva kontroverznih izbora koje je sprovela Sindikalna organizacija Elektroprivrede Srbije. Od 2.500 članova sindikata u elektrodistribucijama Vojvodine prvog dana glasalo je tek nešto više od 100 članova. Konačni rezultati izlaznosti nikada nisu zvanično objavljeni.

Prvog dana izbora nijedan član tog sindikata nije glasao u Pančevu, Vrbasu i još nekim gradovima, dok je u Zrenjaninu pravo glasa iskoristio samo direktor.

Statut Sindikata EPS-a: Sve sindikalne organizacije su samostalne

U Statutu Sindikata radnika EPS-a piše da radnici Elektroprivrede Srbije formiraju Sindikat EPS-a kao svoju interesnu organizaciju, s ciljem da slobodno i demokratski izraze, usaglase i ostvare svoje neposredne dugoročne i tekuće interese i potrebe. „Osnovi cilj Sindikata EPS-a je da ujedini članove radi zaštite materijalnog i socijalnog položaja i poboljšavanja radnih i životnih uslova“, navodi se u Statutu.

U članu 60. se navodi da su sve sindikalne organizacije u Sindikatu EPS-a samostalne u okviru nadležnosti, prava i dužnosti utvrđenih u Pravilima o radu tih sindikalnih organizacija. Navodi se i da su dužne da u sprovođenju svojih aktivnosti poštuju odluke donete od strane nadležnih organa Sindikata EPS- a.

Sindikat EPS-a čine članovi organizovani u Sindikalne organizacije osnovane na nivou Grupe EPS, Ogranaka i drugih javnih preduzeća, privrednih društava, teritorija, područja i delatnosti. Sindikat EPS-a čini 18 autonomnih sindikalnih organizacija.

Održavanje ovih izbora bilo je kontroverzno jer je Sindikat EPS-a usvojio nova izborna pravila koja predviđaju da na izborima mogu učestvovati samo jedinstvene izborne liste, a svi kandidati moraju da potpišu svojevrsne blanko ostavke.

Sindikati ODB Beograd i ODB Elektrovojvodina, koji su nezavisna pravna lica sa svojim matičnim brojem i PIB-om, nisu prihvatili nova pravila. Beogradski sindikat 12. i 13. decembra sproveo je unutrašnje izbore po sopstvenim izbornim pravilima, dok je Sindikat Elektrovojvodine izglasao nepoverenje predsedniku Vladimiru Plavšiću i raspisao unutrašnje izbore, takođe po sopstvenim pravilima. I pored te činjenice, Sindikat EPS-a sproveo je izbore u Beogradu i Vojvodini.

„Jedinstveni“ glasački listić

Na spornim izborima učestvovala je samo jedna jedinstvena lista koju je predvodio aktuelni predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević zvani Đokin. Na listiću u Vojvodini nosilac liste bio je smenjeni predsednik Sindikata Elektrovojvodine Vladimir Plavšić i osam predstavnika elektrodistribucija Subotica, Ruma, Kikinda, Sombor i Senta.

Na listiću nije bilo predstavnika elektrodistribucija Vrbas, Pančevo, Sremska Mitrovica i Zrenjanin. „Takva izborna lista nije kompletna i regularna čak i po njihovim izbornim pravilima“, rekao je za VOICE uoči izbora jedan sada već bivši funkcioner Sindikata Elektrovojvodine koji je želeo da ostane anoniman.

Nova izborna pravila predviđaju da izbori za sve organe Sindikata radnika EPS-a, ali i svih 18 autonomnih sindikalnih organizacija koje su formirale Sindikat EPS-a, budu održani 12. i 13. decembra. Pobednik izbora dobio je punu kontrolu nad organima krovne sindikalne organizacije, kao i svih 18 ogranaka, a samim tim i upravljanje godišnjim budžetom koji iznosi oko milijardu dinara.

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije usvojio je 26. septembra nova Izborna pravila koja predviđaju da se na izborima mogu kandidovati isključivo jedinstvene izborne liste. To je nosiocu pobedničke liste omogućilo da po sopstvenom nahođenju smenjuje sve izabrane kandidate i na njihova mesta imenuje nove.

U dokumentu u čiji posed je došao VOICE, najsporniji je deo u kom piše “da nosilac liste potpisuje sporazum sa svakim od kandidata kojim se određuje tačan naziv, nosilac i redosled kandiata na jedinstvenoj listi”, što praktično znači da svaki kandidat sa nosiocem jedinstvene liste potpisuje svojevrsnu blanko ostakvu.

Sve sindikalne organizacije bile su dužne da svoja izborna pravila donesu i usaglase sa ovim pravilima u roku od sedam dana od dana usvajanja, 26. septembra. Međutim, sindikalne organizacije Beograd i Elektrovojvodina nisu poslušale centralu i donele su odluku da sprovedu izbore po izbornim pravilima po kojima su i do sada birali organe upravljanja.

Sindikalna centrala preko ovoga očigledno nije mogla da pređe, te je rezultate izbora ignorisala i sprovela opšte izbore nakon kojih su na čelna mesta postavljeni „provereni“ kadrovi. A potonje podnošenje tužbe bila je okidač da 20 članova Sindikata Elektrovojvodine budu isključeni i to samo nekoliko dana nakon što je Viši sud trebalo da uvede privremene mere u tom sindikatu.

Darko Šper (VOICE)