Skip to main content

Inđija: Šest miliona dinara iz budžeta za firmu koja je tek osnovana

Izdvajamo 24. јун 2018.
5 min čitanja

Pompezno najavljeni „najveći festival domaće popularne muzike u Srbiji“ građane Inđije će koštati šest miliona dinara, a organizovaće ga firma koja je osnovana neposredno pre raspisivanja javne nabavke, otkriva Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). 

Prvi Summer Sound Festival biće održan 30. juna i 1. jula na Sportskim terenima Kulturnog centra u Inđiji. U navedena dva dana, nastupaju Aleksandra Prijović, Nataša Bekvalac, Stefan Živojinović, Aca Lukas, Leksington bend i Mirza Selimović.

Za organizovanje nastupa raspisana je javna nabavka, odnosno sproveden pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Ugovor je potpisan sa ENTER Festival d.o.o iz Novog Sada, firmom koja je osnovana mesec dana pre potpisivanja ugovora sa opštinom Inđija.

Uložiš hiljadu dinara, dobiješ šest miliona

Prema podacima Agencije za privredne registre, ENTER Festival d.o.o je osnovan 17. maja 2018 godine sa sedištem u Novom Sadu, tačnije mesec dana pre pregovaračkog postupka i potpisivanja Ugovora sa opštinom Inđija. U otvaranje firme je uloženo 1.000 dinara, a zakonski zastupnik je Nebojša Tepavac.

Tačno nedelju dana nakon osnivanja te firme, 24. maja, opština Inđija je uputila zahtev za davanje mišljenje Upravi za javne nabavke a zatim je 6. juna 2018. godine, nakon dobijanja pozitivnog mišljenja od Uprave, raspisala javnu nabavku koja podrazumeva pregovarački postupak koji se odnosio na „Organizaciju festivala popularne domaće muzike“

Kao osnov za primenu pregovaračkog postupka navodi se da je ENTER Festival d.o.o iz Novog Sada, jedina firma koja može da angažuje Aleksandru Prijović, Natašu Bekvalac, Stefana Živojinović, Acu Lukasa, Leksington bend i Mirzada Selimovića.

Takođe, organizatoru će biti poverena kompletna organizacija festivala: angažovanje pomenutih izvođača, fizičko-tehničkog obezbeđenja, postavljanje bine, ozvučenja, rasveta, zaštitne ograde, štampanje i prodaja  karata, reklama, marketing u zemlji i regionu.

Prema Ugovoru koji je opština Inđija potpisala sa ENTER Festivalom, građani Inđije će festival domaće popularne muzike platiti šest miliona dinra.

Unapred najavljen festival

„Poprište“ budućeg festivala…

Istraživanje VOICE pokazuje da je Nebojša Tepavac bio siguran da će festival na kome nastupaju pomenute “zvezde” dobiti finansijsku podršku opštine Inđija. Naime, četiri dana nakon što je upisan u registar APR-a i 16 dana pre potpisivanja ugovora sa opštinom Inđija, ENTER Festival je unapred najavio “muzičku bombu” u tom sremskom gradu. Najava za Summer Sound Festival je počela na zvaničnoj FB stranici, da bi 5. juna bilo pušteno u prodaju 10.000 karata.

Jednodnevna karta iznosi 690 dinara dok je za Fan pit zonu, takođe jednodnevnu, potrebno izdvojiti 890 dinara. Ukoliko želite da oba dana budete na festivalu, cena karte iznosi 990 dinara dok je za Fan pit zonu potrebno izdvojiti 1.450 dinara. Dvodnevna VIP karta košta čak 6.000 dinara.

Opština Inđija po poslednjem popisu ima oko 47.000 stanovnika dok u samom gradu živi oko 27.000. Ono što će svakako biti problem, ukoliko se obistine očekivanja organizatora festivala, to je činjenica da grad Inđija ima 482 parking mesta. Pored toga, prostor na kom se organizuje festival i na kome se očekuje 10.000 posetilaca je problematičan. Reč je o sportskim terenima kod Kulturnog centra Inđija.

Prema standardnim dimenzijama, rukometni teren je dužine 40 metara i širine 20 metara dok dimenzije košarkaškog terena iznose 28×15 metara te ostaje nejasno gde će biti smešteno 10 hiljada ljudi zatim bina, prateća oprema, televizijske ekipe sa reportažnim kolima koje se očekuju, i slično.

Međutim, Nebojša Tepavac je, ako je suditi po izjavama koje je dao medijima, siguran u to da je ovogodišnji “festival domaće popularne muzike u Srbiji” samo jedan u nizu.

Gostujući u jutarnjem program Happy televizije, Nebojša Tepavac je rekao da očekuje da festival postane tradicionalan. Kako je kazao, planira se da festival bude sledeće godine izmešten na prostor kod autlet centra u Inđiji, gde očekuje posetu i do 50.000 ljudi.

Na prostoru o kome je Tepavac govorio, pre 11 godina je organizovan festival na kojem je bilo pristuno oko 100.000 ljudi.

Tada je u tom sremskom gradu organizovan Green Fest na kome su zvezde večeri bili Red Hot Chili Pepers. U Arenu, koja se nalazila tri i po kilometra od Inđije, posetioci su stigli iz različitih krajeva Srbije i regiona  – vozovima, autobusima ali i organizovanim prevozom. Nakon kiše koja je pala neposredno pred kraj konceta, nastao je saobraćajni kolaps a deo posetilaca je krenuo ka samom gradu i ugostiteljskim objektima. Tada se pokazalo da nema dovoljno kapaciteta za toliki broj ljudi.

Poput RHCP, koji su bili zvezde Green Festa te 2007. godine, na ovogodišnjem festivalu u Inđiji, doduše neuporedivo druge vrste muzike, biće Aca Lukas koji važi za jednog od najplaćenijih “narodnjaka” u zemlji ali i pevača koji je javno podržao Srpsku naprednu stranku.

Političar i novomason

Zastupnik novoosnovane firme ENTER Festival Nebojša Tepavac je široj javnosti poznat i kao vrlo aktivan političar koji je često menjao stanački dres.

Tepavac, koji je bio odbornik u SO Kikinda, nakon napuštanja Demokratske stranke došao je u žižu javnosti nakon političke krize u Kikindi kada je u tom gradu boravio šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju Dušan Petrović. Dotadašnji predsednik Izvršnog odbora OO DS Kikinda Nebojša Tepavac, predstavljen je na konferenciji za medije kao predsednik Inicijativnog odbora „Zajedno za Srbiju“ u Kikindi. Ubrzo nakon toga, Nebojša Tepavac prelazi u stranku Rasima Ljajića (SDPS), čiji je bio odbornik u SO Kikinda.

Zgrada opštine u Inđiji

Kao član Glavnog odbora SDPS-a, Tepavac je pred izbore 2016. godine podržao kandidata Srpske napredne stranke za gradonačelnika Novog Sada rekavši da je dotadašnji gradonačelnik, Miloš Vučević, odlično obavljao svoj posao i da veruje da je on dobar izbor za gradonačelnika i u narednom mandatu.

U januaru iste godine, Nebojša Tepavac postaje i „funkcinoer“ u okviru jedne od 11 masonskih loža u Srbiji. Naime, 2016. godine, u Novom Sadu osnovano novo udruženje slobodnih zidara, koje nosi ime „kralja ujedinitelja“. Iako su ostale masonske lože u Srbiji osporavale novoosnovanu ložu, više desetina masona iz  svih krajeva države, koje pokriva Regularna velika loža Srbije, učestvovali su u obredu osnivanja nove novosadske lože. Za prvog  starešinu lože Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj izabran je Nebojša Tepavac.

Sve firme Nebojše Tepavca

Pored aktivnog političkog života kao i angažovanja u slobodnim zidarima, tridesetdvogodišnji Nebojša Tepavac je aktivan i u poslovnom svetu. Prema saznanjima do kojih je došao VOICE, Nebojša Tepavac ima četiri aktivne firme.

On je 26. oktobra 2016. godine u Novom Sadu osnovao HR STRATEGIC & CONSULT koja se nalazi na adresi Doža Đerđa.

Prilikom osnivanja Premium Genetics DOO Novi Sad kao zakonski zastupnik upisan je Nebojša Tepavac a sedište firme je na istoj adresi kao i ENTER Festival (Ulica Valentina Vodnika 23 u Novom Sadu).

Na istoj adresi se nalazi Black & White Signature DOO Novi Sad  a kao zakonski zastupnik je upisan Dejan Pataki. Prema podacima o članovima  iz Agencije za privredne registre, Pataki je u kapitalu prilikom osnivanja učestvovao sa 400 dinara, Nebojša Tepavac takođe sa 400 dinara dok je treći član Filip Živojinović učestvovao sa 20 odsto ukupnog kapitala odnosno 200 dinara. Ukupan kapital od hiljadu dinara koliko je “uloženo” i u osnivanje ostalih firmi koje se dovode u vezu sa Tepavcem.

Black & White Signature DOO Novi Sad je prema podacima APR-a osnovan osam dana nakon ENTER Festival d.o.o . odnosno 26. maja 2018. godine.

Miodrag Blečić (VOICE)