Skip to main content

U ponedeljak protestna vožnja traktorima širom Srbije

Vojvodina 07. јун 2018.
< 1 min čitanja

U ponedeljak, 11.juna, u 8.30. poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije krenuće u protestnu vožnju traktorima širom Srbije, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora te asocijacije Jovica Jakšić.

“Naše članice zakazuju sastanke i donose odluke o maršutama i organizaciji protesta. Prijavljujemo okupljanja po zakonskoj proceduri. Odziv poljoprivrednika je veliki, mnogo veći nego što smo očekivali”, rekao je Jakšić za Autonomiju.

Naveo je da je odluka doneta jednoglasno, na sastanku upravnog odbora te asocijacije i objasnio da će poljoprivrednici protestovati u znak upozorenja, zbog alarmantne situacije u agraru i zahtevati da se hitno reši problem enormno visoke cene goriva, a onda i ostali.

Jakšić je precizirao da će protestna vožnja trajati sat vremena, zasad samo kao upozorenje na stanje u poljoprivredi.

“Ako nam se ne izađe u susret, radikalizovaćemo protest. Dosta je neispunjenih obećanja, ne možemo više to da prihvatimo. Pogrešno su postavljene teze, akcenat se stavlja na to da kod poljoprivrednika ima zloupotrebe, umesto da sistemski postave stvari, da se uredi registar poljoprivrednih gazdinstava. To treba da reše nadležni i to je jednostavno – vidi se koja gazdinstva kupuju đubrivo, seme i ko prodaje robu, a ko ne funkcioniše tako”, kazao je Jakšić.

On je dodao da će revolt poljoprivrednika u ponedeljak biti iskazan pre svega zbog visoke cene goriva.

“Zašto je u Srbiji najviša cena? Evropski farmeri plaćaju 60 do 70 evrocenti litar, odnosno oko 90 dinara, a mi i do 170. Tražimo da se reši taj problem. Poznato je da se akcize plaćaju na cigarete, alkohol, kafu, gorivo…, što u prevodu znači porez na luksuz. Za nas poljoprivrednike rad na našim imanjima nije luksuz. Svojim radom mi pokušavamo da obezbedimo egzistenciju za svoje porodice i obezbedimo hranu za ostalo stanovništvo”, naveo je Jakšić.

(Autonomija)