Skip to main content

Inđija: Zamenica načelnika opštinske uprave podnela ostavku nakon spornog konkursa

Lokalne samouprave 05. јун 2018.
2 min čitanja

Članovi Opštinskog veća u Inđiji su usvojili ostavku zamenice načelnika Opštinske uprave Sandre Nikolić. Ostavka je usledila nakon pisanja Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) o konkursu na kojem je novac dodeljen udruženju „Royal“, koje se dovodi u vezu sa načelnikom Opštinske uprave Aleksandrom Banićem.

Podsetimo, javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija za 2018. godinu udruženjima za realizovanje programa i projekata od javnog interesa za opštinu Inđija, raspisan je 7. marta 2018. godine, a članovi Opštinskog veća su, na predlog komisije, doneli Odluku o raspodeli novca, 18. aprila.

Nakon što je VOICE obelodanio da je Opština Inđija odlučila da na konkursu namenjenom udruženjima građana za realizovanja programa i projekata koji su od javnog značaja, od 8,5 miliona dinara blizu tri miliona dodeli udruženjima koja se dovode u vezu sa lokalnim funkcionerima Srpske napredne stranke, članovi Opštinskog veća u Inđiji su konkurs poništili. Odluka o poništenju konkursa je usledila desetak dana nakon objave teksta, tačnije 15. maja 2018. godine.

Pored toga, na narednoj sednici održanoj 21. maja, većnici u Inđiji su usvojili novi Pravilnik o postupku i kriterijumima za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija udruženjima za realizovanje programa od javnog interesa za opštinu Inđija. Između ostalog, novi pravilnik obavezuje članove nadležne komisije da nakon donošenja rešenja potpišu izjavu kojom potvrđuju da u predmetnom konkursu nisu u sukobu interesa.

Predsednik komisije koja je u martu odlučivala kojim udruženjima će biti dodeljen novac iz budžeta bio je Nemanja Milojević, inače šef kabineta predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, dok je jedan od članova komisije bila zamenica načelnika opštinske uprave Sandra Nikolić.

Istraživanje VOICE-a je pokazalo da su sva tri udruženja kojima je dodeljen novac osnovana nekoliko meseci pre raspisivanja Javnog konkursa, u oktobru 2017. godine.

Jedno od udruženja, kojem je dodeljeno dva miliona dinara, jeste sportsko udruženje “Royal”, koje se dovodi u vezu sa načelnikom Opštinske uprave opštine Inđija, Aleksandrom Banićem.

I pored burne reakcije javnosti, ali i činjenice da je nakon svega poništen konkurs, odgovornost – po svemu sudeći – preuzima zamenica načelnika Banića. Tri dana nakon što je poništen konkurs (18. maja 2018. godine) Sandra Nikolić podnosi pismenu ostavku na mesto zamenice načelnika Opštinske uprave opštine Inđija.

Njena ostavka našla se na 63. sednici Opštinskog veća (4. jun 2018. godine) na kojoj su većnici doneli Rešenje o utvrđivanju prestanka rada na položaju zamenika načelnika Opštinske uprave opštine Inđija.

Ostavka u slučaju Sandre Nikolić ne znači i gubitak radnog mesta jer je, pre imenovanja na tu funkciju, “zadržala pravo na mirovanje radnog odnosa  u JP Inđija put”, nekadašnjoj Direkciji za izgradnju opštine Inđija.

Novi konkurs predsednik opštine Inđija Vladimir Gak raspisao je 22. maja ali se još ne zna ko će biti članovi nove komisije koja će, ovog puta, umesto pet imati tri člana.

M. Blečić (VOICE)