Skip to main content

DJB traži da se ponište doktorati sa fakulteta bez akreditacije

Aktuelno 01. јун 2018.
< 1 min čitanja

Pokret Dosta je bilo (ĐB) zatražio je danas od ministra prosvete Mladena Šarčevića da „pod hitno“ poništi više od 100 doktorskih diploma koje su izdali fakulteti koji nisu imali akreditaciju nadležnog ministarstva.

Navodeći da po zakonu o visokom obrazovanju ministar po službenoj dužnosti poništava diplomu koju je izdala neovlašćena organizacija, DJB je u saopštenju upitao Šarčevića zašto odlaže i izbegava svoju zakonsku obavezu s obzirom da mu se, kako se navodi, Nacionalni savet za visoko obrazovanje i ranije bez rezultata obraćao sa zahtevom da poništi sporne doktorate.

Praksa izdavanja ovakvih diploma ugrožava srpski obrazovni sistem, jer degradira doktorske studije koje se izvode na akreditovanim unverzitetima. Oko 20 fakulteta od 2001. do 2008. godine izdavalo je doktorske diplome iako nisu bili akreditovani, a dobar deo vlasnika tih doktorskih diploma se zaposlio upravo na fakultetima koji su im diplomu izdali“ naveo je DJB.

Pokret je zatražio od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da objavi koji su fakulteti bez akreditacije dodeljivali doktorske diplome.

„Predlog nekih članova Saveta po kome bi ove diplome zapravo trebalo legalizovati kao ‘divlju gradnju’ dodatno obezvređuje srpski visokoobrazovni sistem, jer izjednačava kvalifikovane i nekvalifikovane obrazovne institucije. Ako bi se ovako ‘rešio’ problem, institucija akreditacije više ne bi bila neophodna, već bi svi delili doktorske diplome bez ikakvih kriterijuma“, piše u saopštenju.

(Beta)