Skip to main content

Kosovskim umetnicima policija oduzela tri slike za festival „Mirdita, dobar dan“

Aktuelno 30. мај 2018.
3 min čitanja

Uprkos činjenici da su se lideri Zapadnog Balkana, među kojima i Srbije i Kosova, založili za razvoj dobrosusedskih odnosa i unapređenje saradnje, Beograd i Priština su u praksi još daleko od normalizacije odnosa. Poslednji su to osetili umetnici koji su iz Prištine krenuli ka Beogradu na festival „Mirdita, dobar dan!“. Oni su zaustavljeni na administrativnom prelazu i oduzete su im tri slike na kojima se vide zastave Kosova i Albanije i jedna umetnička slika na kojoj je natpis OVK. Nakon toga, uz policijsku pratnju, umetnici su krenuli ka Beogradu, potvrdio je za Insajder Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je organizator ovog festivala.

Unošenje radova sa natpisom OVK nije dozvoljeno odlukom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, potvrđeno je u MUP-u za N1.

Odlukom je zabranjeno da umetnici unesu materijale i slike koje imaju obeležja OVK, odnosno Oslobodilačke vojske Kosova, pošto se, kako navode u MUP-u, radi o terorističkoj organizaciji čija su obeležja zabranjena u Srbiji.

MUP je početkom marta doneo još jednu odluku koja je posledica nerešenih političkih odnosa Beograda i Prištine – tada je zabranjena rukometna utakmica juniorki Srbije i Kosova, i to sat vremena pre početka susreta.

Predsednik Kosova Hašim Tači i zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisali su na društvenim mrežama da srpska policija maltretira kosovske umetnike, a prištinski mediji su objavili fotografije na kojima pripadnici policije Srbije detaljno kontrolišu autobus u kojem se umetnici nalaze.

Hodžaj je ocenio da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala „Mirdita, dobar dan“.

On je na Tviteru zatražio od Vlade Srbije da obustavi zlostavljanje građana Kosova i najavio mere reciprociteta.

„Sramne slike na granici sa Srbijom gde tamošnje vlasti maltretiraju kosovske umetnike koji putuju za Beograd. Pozivamo vlasti u Srbiji da obustave ovakva dela inače će uslediti mere reciprociteta. Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

I predsednik Kosova Hašim Tači je na Fejsbuku napisao ranije da sa zabrinutošću prati događaje na granici.

„Umetnost, kultura i sport ne bi trebalo da budu zabranjeni iz političkih razloga, naročito kada se zalažu za mir i pomirenje. Osim toga, takvo ponašanje srpskih vlasti je u suprotnosti s duhom saradnje koje gradimo u regionu i protivno je naporima da se normalizuju odnosi između evropskih zemalja u regionu“, napisao je Tači.

On je podsetio na jasnu poruku sa Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji da istočnoevropske zemlje imaju evropsku budućnost, ali uz uslov izgradnje i normalizacije dobrosusedskih odnosa .

Ministar kulture, omladine i sporta, Kujtim Gaši, kako prenosi Koha, smatra sramotnim i neprihvatljivim „zlostavljanje kosovskih umetnika“.

„Zlostavljanje i psihičko zlostavljanje koje su umetnicima s Kosova priredile srpske vlasti na granici, je čin koji sramoti državu Srbiju i nije u skladu s odnosima dijaloga i normalizacije između Kosova i Srbije te pogoršava daljnje dobrosusedske odnose“, rekao je ministar Gaši.

Održavanju ovog festivala protive se Srpska radikalna stranka i najavljuju protest tim povodom za večeras u 18h, iako je policija zabranila ovaj skup.

Zakazali su okupljanje ispred Hrama svetog Save, odakle će, kako su najavili, krenuti ka Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival večeras zvanično i početi.

Pored radikala, festivalu se protivi i omladina “Dveri” i DSS, koji su sinoć otvorili izložbu “Mirdita, laku noć” ispred Doma omladine u Beogradu, na kojoj su prikazane fotografije srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Cilj manifestacije je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica, iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Uprkos tome, godinama unazad festival prate incidenti u kojima učestvuju eksremno desničarske organizacije.

(Insajder)