Skip to main content

DRAGOLJUB PETROVIĆ: Agata Kristi na Andrićevom vencu

Stav 18. мај 2018.
4 min čitanja

„Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu“ – ovim rečima počeo je britanski Fajnenšel tajms reportažu iz Beograda, koja je sasvim slučajno, spletom neverovatnih okolnosti, postala najtraženiji kriminalistički roman u istoriji savremene Britanije .

-Sa ovog mesta – kaže šapatom Vučić u tom tekstu – srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. „Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti“ – kaže gospodin Vučić, s prizvukom melodramatike u glasu, a baš tako ga opisuje poznata novinarka Fajnenšel tajmsa, Agata Kristi.

-Devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugeriše da je on čovek koji prati sve, i svakog – nastavlja Fajnenšel tajms opis, dok čitaoce prolaze žmarci, jer, ko što nalažu pravila napetih kriminalističkih romana, posle ovakvog uvoda mora da se pojavi ili dogodi nešto strašno.

-Imam odličan uvod, samo – šta sad? – mora da se zapitala gospođa Kristi dok je stajala na balkonu sumornog Novog dvora, pokušavajući da spreči sumornog, pardon, umornog predsednika Vučića da skoči s terase kako bi joj plastično opisao događaj od pre 115 godina.

-Ne treba da skačete, jasno mi je… A i glupo je da glavni junak skoči s terase odmah na početku! Nego, posle ovih devet televizora mora neko da se pojavi na vratima – rekla je Agata predsedniku.

-Ubica!? – upitao je predsednik Vučića.

-Ne, ne, ubica se pojavljuje tek na kraju romana, sad mora da se pojavi neki strašan, tajnovit čovek, neko ko će zaintrigirati čitaoce i podstaći ih da razmišljaju svojom glavom! – rekla je Agata Kristi, novinarka kriminalističke rubrike Fajnenšel tajmsa, koju su greškom poslali u Beograd, jer je novinar koji prati Zapadni Balkan dan ranije dobio dijareju od uzbuđenja.

-Ne volim ljude koji razmišljaju svojom glavom, ali dobro, ne dolazi mi svaki dan Fajnenešel tajms – pomislio je predsednik u sebi sedeći na ogradi sumornog Novog dvora, za tu priliku preobučen u Aleksandra Obrenovića.

Predsednik je onda sišao sa ograde terase sumornog Novog dvora, izvadio mobilni telefon, i rekao sekretarici: „Kaži Vulinu da hitno dođe! Nek ponese i neku sekiru!“

Aleksandar Vulin je tog popodneva vežbao pucanje iz bestrzajnog topa na Pasuljanskim livadama, kada je stigao hitan poziv sa Andrićevog venca.

-Da ponesem sekiru!? – upitao je začuđeno sekretaricu Predsedništva Srbije koja mu je prenela poruku.

-Možda predsednik želi da mu potkrešem onu pod konac uređenu baštu, koju svaki dan posmatra sa terase sumornog Novog dvora – pomislio je ministar Vulin, te je odmah krenuo ka Andrićevom vencu i pored sekire za svaki slučaj poneo i crvene vinogradarske makaze.

-Čovek u crnom kombinezonu sa crvenim vinogradarskim makazama prolazio je uskom stazom kroz senoviti Pionirski park ispred sumornog Novog dvora. Njegov izraz lica pokazivao je mešavinu teskobe i čudnovate, jezive odsutnosti. U sumornom Novom dvoru Aleksandar Vučić sedeo je u svojoj kancelariji i ništa ne sluteći gledao program na devet televizora – upisala je u beležnicu Agata Kristi.

Onda je Aleksandar Vučić spontano rekao: „Opsednut sam Kosovom!“

Gospođi Kristi se ta rečenica u startu nije svidela.

-Hm… Znate, to ne valja, britanska publika neće shvatiti tu opsesiju. Najbolje je da ovde kažete: „Opsednut sam demonima!“ – posavetovala ga je novinarka Fajnenšel tajmsa Agata Kristi.

-Dobro, u redu… – rekao je Aleksandra Vučić, spreman da ispuni svaku želju gošće iz Britanije, jer, ko što kaže na narod – ne dolaze svaki dan Agata Kristi i Fajnenšel tajms na vrata da bi baš o tebi napisali uzbudljiv i napeti kriminalistički roman.

-Opsednut sam demonima, rekao je sebi u bradu Aleksandar Vučić. U prostoriji se u tom momentu začulo najpre tiho, a onda sve glasnije kucanje na vratima… Zvuk devet televizora pomešao se sa zlokobnim, jednoličnim kucanjem! – zapisala je Agata u beležnicu.

I sama se blago stresla kada je predsednik Vučić rekao: „Uđi!“

-Uz škripu zarđalih šarki, vrata su se polako otvarala. Promaja je zatalasala zavese… Na podu kancelarije sa devet televizora ukazala se senka vinogradarskih makaza. Tren posle, ukazala se i senka ogromne sekire… Sekund posle, ukazala se i senka Aleksandra Vulina – beležila je Agata u svesku, ali joj se ruka sve više tresla.

-Jaooj, ne mogu više! Ovo je napeto čak i za mene! – bacila je Agata Kristi beležnicu i glasno kriknula.

-Aman, gospođo Kristi, pa vi ste to tražili – rekao je predsednik Vučić, dodavši: „Nećete verovati, meni je ovako svaki dan“.

-Svaki dan vam u kancelariju dolazi ovaj čovek u crnom kombinezonu sa crvenim vinogradarskim makazama!? – tresla se Agata Kristi.

-Svaki dan, ali samo danas je poneo makaze! – smirivao je predsednik Vučić vidno ubuđenu Agatu Kristi, kraljicu krimića Fajnenšel tajmsa.

-Dovoljno! A ko je ovaj čovek uopšte? – pitala je Agata.

-Naš ministar odbrane! – rekao je predsednik Vučić.

-Pa šta će mu vinogradarske makaze, aman čoveče!? – potpitala je Agata.

-Opsednut je hladnim i toplim oružjem! – šapnuo joj je predsednik Vučić, dok je Vulin u ćošku razmišljao: „Predsednik izgleda više voli televizore od mene! Ima ih šest više nego nas Vulina!“

Agata je pod stresom sedela i postavila pitanje predsedniku.

-A kakve veze ima opsednutost sa Kosovom i ovih devet televizora? – upitala je.

Pa znate, rekao je predsednik Vučić, nisam mogao da nabavim Devet Jugovića, pa sam nabavio Devet Samsungića! – uzvratio je predsednik.

-Čoveče, kako pratite devet televizora istovremeno? – pukla je na kraju i Agata sa nervima.

Predsednik se zagonetno smeškao, a ministar Vulin je podigao dva prsta i vinogradarske makaze uvis: „Ja znam odgovor. Samo predsednik Vučić i Čak Noris mogu istovremeno da prate devet televizora!“

(N1)