Skip to main content

Festival Mirdita, dobar dan od 30. maja do 2. juna

Građani 15. мај 2018.
< 1 min čitanja

Festival „Mirdita, dobar dan“ (Mirëdita, dobar dan) zvanično će biti otvoren 30. maja projekcijom filma „Martesa“ (Brak), reditelja Blerta Zećirija (Zeqiri), koji je na Tallinn Black Nights filmskom festivalu u Estoniji osvojio nagradu kritike i specijalnu nagradu žirija, saopštili su organizatori.

Festival traje do 2. juna. Tokom četiri dana trajanja festivala nastupiće i ansambl „Zanat“, biće postavljena izložba „Between dream and reality“, održana tribina „Kosovo-Srbija: Šta smo jedni drugima?“, a biće izvedena i predstava „CopeCope“ (Bits and Pieces).

Festival se održava od 2014. godine i na njemu se beogradskoj publici predstavlja kulturna i društvena scena Kosova. Jedan od ciljeva festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inspiracija za ovaj festival je, kako navode organizatori, Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac kao simbol jedinstva, ali i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival će se održati na nekoliko lokacija u Beogradu, dok će ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biti besplatan. Realizuju ga Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

(Beta)