Skip to main content

Koalicija za žene pomaže novinarkama širom svijeta

Marginalci 14. мај 2018.
3 min čitanja

Karijera Kiran Nazish, novinarke pakistanskog porijekla, proteže se na preko deceniju i po rada u brojnim zemljama, uključujući njen rodni Pakistan, ali i zemlje poput Indije, Afganistana, Nepala, pa sve do rada u redakciji New York Timesa. Nažalost, jedna od karakteristika novinarske industrije koju je iskusila, bez obzira na mjesto rada, jesu poteškoće sa kojima se žene suočavaju u svojim karijerama.

Kako bi pomogli novinarkama koje nailaze na probleme u svojim karijerama, bilo da se radi o poteškoćama sa kojima se suočavaju pri izvještavaju ili nemogućnosti napredovanja na radnom mjestu, zajedno sa kolegicama, Nazish je u martu 2017. pokrenula Koaliciju za žene u novinarstvu, organizaciju koja obezbjeđuje mentorstvo novinarkama širom svijeta. Koalicija ima podružnice u zemljama od Latinske Amerike pa do Azije.

„Mislim da je podsvjesno potreba za ovakvom koalicijom uvijek postojala“, rekla je Nazish za Lady Liberty, sekciju Radija Slobodna Evropa posvećenu novinarkama.

„To je bilo nešto što sam lično shvatila od momenta kada sam se počela baviti novinarstvom. U svim industrijama, ne samo u novinarstvu, vidite žene koje rade i koje imaju određeni status na tim poslovima, ali nisu ravnopravne sa muškarcima“, navodi.

Koalicija radi na takav način da povezuje već zaposlene novinarke sa mentorima koji im mogu pomoći sa problemima sa kojima se suočavaju. Neke od njih traže podršku, recimo, pri pisanju prijedloga za priče ili im treba pomoć sa razvojem priče na kojoj već rade. Članice koalicije koje rade u opasnim područjima, traže sigurnosne savjete, neke od članica se suočavaju za zatvorom, uznemiravanjem od strane zvaničnika ili seksualnim uznemiravanjem na terenu ili u redakciji.

„Seksualno uznemiravanje je veliki problem za žene u novinarstvu“, kaže Nazish.

„Mi smo radile istraživanje, u prosjeku, preko 60 posto žena u novinarstvu se suočava sa seksualnim uznemiravanjem: na terenu od strane izvora, u redakciji od strane kolega i šefova“, naglašava.

Istraživanje koje su radili sa preko stotinu izvora u redakcijama u Sjedinjenim Državama, Meksiku, Indiji, Pakistanu, Turskoj, Afganistanu i Njemačkoj također je otkrilo da više od 20 posto žena u redakcijama van SAD smatra da je diskriminacija naudila njihovim karijerama. Brojne ispitanice također su rekle da se suočavaju sa ogromnim stresom, PTSP-om (posttraumatskim stresnim sindromom) i traumom.

Mentori određeni za pomoć novinarkama obavezni su raditi zajedno najmanje tri mjeseca, ali Nazish kaže da im je dosadašnje iskustvo pokazalo da većina mentora ostaje u kontaktu sa novinarkama mnogo duže. Dva puta godišnje Koalicija ima otvorene pozive za nove članice kojima treba bilo kakav oblik pomoći, no ukoliko postoji potreba za hitnom asistencijom, one su uvijek tu da pruže pomoć.

Jedna od novinarki koje učestvuju u programima Koalicije je i Ans Boersma, holandska freelance novinarka koja iz Istanbula radi kao dopisnica za finansijski magazin u Holandiji.

„Imam mnogo više izazova u Turskoj no što sam ih imala u Holandiji, jer tu su naravno kulturne razlike“, kaže Boersma.

„Ali isto tako, vi kao novinar niste sigurni u Turskoj i samim tim ste izloženi velikim pritiscima. I kad imate taj pritisak zajedno sa pritiscima sa kojima se suočavate u redakciji, i time što ste žena, sve to zajedno je mnogo“, naglašava.

Boersma kaže da je učešće u Koaliciji od velike pomoći za novinarke koje rade u zemljama koje nemaju slobodne medije, ali i da žene širom svijeta mogu imati koristi od učešća.

„Mi u Holandiji učimo studente da traže pomoć, no putujući svijetom sam stekla uticaj da žene novinari ne pričaju mnogo jedne s drugima. I stvarno mislim da je veoma važno za novinarke da krenu da pričaju o problemima sa kojima se suočavaju“, navodi Boersma.

Nazish kaže da, uprkos činjenici da su većina studenata novinarstva žene ali i tome da su američke i evropske redakcije pune žena, samo par njih završe na visokim pozicijama u redakcijama, te da novinarke osvajaju manje nagrada i da su mnogo manje priznate u poslu koje obavljaju i samim tim rjeđe dobiju istaknute zadatke.

„Žene neće pokrivati kriminal, one neće pratiti upitne političke stranke ili terorizam. Umjesto toga, one će sjediti na ‘desku za žene’ i raditi priče o zdravlju ili edukaciji“, kaže Kiran uz objašnjenje da, na kraju, veliki broj žena nakon nekoliko godina rada ili odustanu od karijere ili upadnu u rutinu.

„Umjesto da se takmičimo jedna sa drugom u ovom okruženju kojeg su stvorili muškarci, mi želimo da ohrabrimo žene tako što ćemo, ustvari, ohrabriti jedna drugu“, zaključuje Kiran.

Koalicija za žene u novinarstvu do sada ima pedeset članica i veliki broj saradnika koji svakodnevno rade na tome da omoguće da žene u novinarstvu imaju bolje uslove rada.

(Slobodna Evropa)