Skip to main content

Stara Pazova: Protest građana zbog seče tise

Autonomija 12. мај 2018.
2 min čitanja

U centru Stare Pazove održan je protestni skup građana povodom nelegalno isečene evropske tise stare oko 70 godina.

Naime, 28. aprila 2018. godine u kasnim večernjim satima nepoznati muškarac motornom testerom je posekao evropsku tisu, koja je decenijama ukrašavala sam centar Stare Pazove.

Ni nakon dve nedelje nije poznato ko je odgovoran niti ko je nalogodavac seče drveća u samom centru tog sremskog grada.

Prema rečima organizatora skupa iz udruženja građana „Za zdravu opštinu Stara Pazova“ Stanislave Babin, ona je 30. aprila podnela krivičnu prijavu zahtevajući da se počinilac što pre kazni jer “niko nije iznad Zakona”.

“Prijatelj mi je već 29. aprila pokazao fotografije na kojima se vidi da je posečena tisa koja je u centru Stare Pazove posađena davne 1948. godine i 30. aprila sam podnela krivičnu prijavu. Blizu tise se nalaze banke koje imaju video nadzor, međutim ni nakon dve nedelje mi nemamo izvršioca niti nalogodavca ovog krivičnog dela. Reč je o drveću koje može da živi od 2.000 do 4.000 godina, i bilo je pod zaštitom države. Kazna za nezakonitu seču je od šest meseci do pet godina zatvora” objašnjava Babin.

U neposrednoj blizini, nalazi se i veliki bilbord kao i prodavnica “Gigatron” te su Staropazovčani posumnjali da je pomenuta firma odgovorna za seču. Građani Stare Pazove su putem društvenih mreža uglavnom optuživali “Gigatron” za seču drveta, jer je nekoliko dana posle seče otvorena nova prodavnica pomenute kompanije u lokalu ispred koga se drvo nalazi.

Međutim, menadžer “Gigatrona” u Staroj Pazovi Marko Ristič za Autonomiju te navode demantuje.

“Naravno da nismo odgovorni za seču tise i to sam rekao i okupljenim ljudima danas. Za seču sam čuo u ponedeljak jer se dogodila nakon radnog vremena prodavnice, a u nedelju mi inače ne radimo. Nama je u cilju da se ova priča što pre završi, da nadležni pronađu počinioca i time uverimo građane Stare Pazove da ‘Gigatron’ nije odgovoran”, rekao je Ristić za Autonomiju.

Krivičnu prijavu protiv NN lica podnela je i JP Čistoća koja je objavila da nije odgovorna za seču tise i osudila taj čin, potvrđeno je Autonomiji.

Skupu u centru Stare Pazove prisustovali su i predstavnici Demokratske stranke, Narodne stranke, Zelene stranke i Pokreta za opštinu Nova Pazova koji su sa ostalim građanima simbolično na mestu gde je posečena tisa upalili sveće.

Miodrag Blečić (Autonomija)