Skip to main content

Učesnici konferencije OEBS ukazali na odgovornost političara povodom napada na novinarku u Podgorici

Jugoslavija 10. мај 2018.
2 min čitanja

Učesnici medijske konferencije (SEEMC) koju je OEBS priredio u Strugi, u Makedoniji, ukazali su na odgovornost političara povodom oružanog napada na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić u Podgorici.

„Političari i javni zvaničnici ne smeju svojim izjavama i postupcima stvarati neprijateljsko okruženje za medije. Oni moraju demonstrirati viši nivo tolerancije za kritičko novinarstvo i podržati pluralizam glasova i mišljenja u društvu“, piše u deklaraciji s tog skupa.

Učesnici ukazuju da svi državni akteri i civilni sektor treba da shvate da „svaki napad na novinare, ne samo što predstavlja kršenje prava novinara, već ugrožava i pravo jevnosti da zna, ugrožava vladavinu prava i samu demokratiju“.

U deklaraciji piše da učesnici konferencije u Strugi „snažno osudjuju pucanj na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, i šalju snažnu poruku podrške i solidarnosti, kako gospodji Lakić, tako i svim drugim novinarima koji se danas suočavaju s napadima, pretnjama i zastrašivanjem u Crnoj Gori i celom regionu Jugoistočne Evrope“.

Novinarka Lakić je vatrenim oružjem ranjena 8. maja u Podgorici, što, naveli su učesnici konferenije, nije izolovan slučaj, jer je Lakić dobijala pretnje i 2011. godine, pretučena je pre šest godina, a proti „Vijesti“, njihovih novinara i drugig zaposlenih je od 2007. do danas bilo 25 napada i pretnji.

U deklaraciji se podseća da, iako su mnogi novinari u regionu Jugoistočne Evrope svakodnevno suočeni s pretnjama koje uključuju fizičke napade, i zastrašivanju na internetu, „prečesto ti napadi ostaju nekažnjeni, a previše počinilaca tih napada na novinare, nikada nije privedeno pravdi“.

Učesnici konferencije su pozvali državne zvaničnike Crne Gore da osiguraju da istraga o ranjavanju novinarke Lakić bude nezavisna, efikasna i brza, te da počinioci i naručioci napada, budu izvedeni na sud, a pozdravili su to što su predsednik, premijer i crnogorski poslanici javno osudili napad, kao i to što je počela istraga.

Dvodnevnu medijsku konferenciju za Jugoistočnu Evropu, koja se završava sutra, organizuje predstavnik OEBS za slobodu medija u saradnji sa šest misija OEBS u tom regionu.

(Beta)