Skip to main content

Inđija: Vlast se setila da rešava problem tek nakon što je čovek poginuo u saobraćajnoj nesreći u – pešačkoj zoni!

Izdvajamo 23. апр 2018.
7 min čitanja

U pešačkoj zoni u Inđiji koja se nalazi u Ulici Vojvode Stepe, 17. marta 2018. godine, putnički automobil marke „fiat tempra“, oborio je M. G. (57), koji je od posledica udara preminuo. Čovek je, dakle, umro nakon što ga je udario automobil – u pešačkoj zoni! I sve to zbog toga što se ne primenjuje opštinska odluka o regulaciji saobraćaja u pešačkoj zoni, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Zbog neprimenjivanja odluke, potencijalno je ugrožen život svih onih koji se nađu u tom delu grada. Građani Inđije su prvenstveno zabrinuti za bezbednost dece jer se u pešačkoj zoni nalazi i Osnovna škola “Dušan Jerković”.

Šetalište u Inđiji je već više od godinu i po dana potpuno otvoreno za saobraćaj jer ne funkcionišu “potapajući stubovi” koji se nalaze u drugom delu ulice Vojvode Stepe, dok je u prvom delu – gde se nalazi i osnovna škola “Dušan Jerković” – za regulaciju saobraćaja zadužena saobraćajna policija.

Opštinska vlast je nakon saobraćajne nesreće, najavila da je u toku nabavka potapajućih stubova, čime bi se, prema njihovom mišljenju, rešio problem ulaska putničkih vozila, dok opozicija tvrdi da vlast obmanjuje građane jer je reč o nabavci za redovno održavanje postojećeg sistema.

U međuvremenu, dodeljen je ugovor za nabavku rampe ali se to odnosi samo na drugi deo šetališta. Prvi deo Ulice Vojvode Stepe, gde je M.G. izgubio život, i dalje je potencijalna opasnost za stanovnike Inđije.

Umesto šetališta, dobili pistu

Roditelji su zabrinuti za decu

Rekonstrukcijom Ulice Vojvode Stepe, pre 13 godina, Inđija je dobila pešačku zonu dužine 700 metara, od inđijskog hotela do Kulturnog centra. U okviru radova izvršena je kompletna rekonstrukcija kolovoza i trotoara, kao i dela Ulice Školske ispred Osnovne škole “Dušan Jerković” ali i Jug Bogdanove  do Mitrovdanske ulice.

Nakon rekonstrukcije, evidentiran je problem intenzivnog saobraćaja motornih vozila u ulici, pa je ugrađen najsavremeniji sistema za zatvaranje ulice: sistem automatskih potapajućih stubova koji omogućava potpunu kontrolu ulaska i izlaska vozila u ulicu. Međutim, niko nije mogao da pretpostavi da će, 13 godina kasnije, upravo pešačka zona postati jedan od najnebezbednijih delova grada, kada je reč o saobraćaju. Već godinu  i po dana, šetalište u centru Inđije je potpuno otvoreno za saobraćaj.

Vikendom, pa i radnim danima, u Ulici Vojvode Stepe  ima više automobila nego pešaka, naročito u drugom delu ulice, gde je sedište Elektrodistribucije, JKP “Komunalac”, lokalnog Saveza sportova, kao i opštinske organizacije Crvenog krsta.

Drugi deo Ulice Vojvode Stepe sve više je podsećao na veliki parking prostor pa i na pistu jer su često neodgovorni vozači u pešačkoj zoni vozili neprilagođenom brzinom.

Na problem sa velikim brojem vozila u pešačkoj zoni građani su ukazivali predstavnicima vlasti, uglavnom putem društvenih mreža, a odgovor im je stigao krajem decembra 2017. godine, kada je kao rešenje problema doneta  Odluka o regulaciji saobraćaja u Ulici Vojvode Stepe.

Regulacijom saobraćaja u Ulici Vojvode Stepe u Inđiji, utvrđen je poseban režim saobraćaja u pešačkoj zoni, od početka ulice do raskrsnice sa Dunavskom ulicom, kao i da se u pešačkoj zoni zabranjuje saobraćaj vozilima, mopedima, motociklima i biciklistima.

Prema opštinskoj odluci, u pešačkoj zoni je zabranjen saobraćaj, osim vozilima policije i vatrogasne službe, zdravstvenih ustanova, vozilima javnih komunalnih preduzeća, vozilima nadležne inspekcije Opštinske uprave, kao i specijalnim vozilima za prevoz novca. Prema donetoj odluci o regulaciji saobraćaja u pešačkoj zoni, vozila se mogu kretati brzinom kretanja pešaka, odnosno tako da ne ugrožavaju pešaka i ne mogu se zaustavljati i parkirati u delu ulice koja je zatvorena za saobraćaj.

Za sprovođenje ove odluke nadležna je saobraćajna policija i komunalni inspektori. Policija je, prema ovoj odluci, zadužena za prvi deo Ulice Vojvode Stepe dok su opštinski inspektori zaduženi za drugi deo pešačke zone gde su postavljeni, pre 13 godina, potapajući stubovi.

Iako je odluka doneta 27. decembra 2017. godine, u naredna tri meseca nije počelo njeno sprovođenje. Automobili su i dalje bili prisutni na šetalištu a pomenuti potapajući stubovi ni nakon više od godinu dana i po nisu u funkciji.

Rizična šetnja

Kako se bezbednosna situacija u drugom delu inđijskog šetališta nije promenila, većina stanovnika tog sremskog grada se odlučila za šetnju u prvom delu ulice, u kome su smeštani mahom ugostiteljski objekti. Međutim, ni taj deo šetališta nije bezbedan, što se na kraju i pokazalo na užasan način, kada je 17. marta poginuo M. G. Pedesetsedmogodišnjaka je vozilo udarilo u samom centru pešačke zone, kod rimokatoličke crkve, odnosno u neposrednoj blizini Osnovne škole “Dušan Jerković” u 13 sati i 30 minuta.

Saobraćajni znak postoji

– Ukoliko saobraćajna signalizacja nije adekvatno postavljena, te vozač nije mogao da zaključi da je reč o pešačkoj zoni,  za taj slučaj može biti odgovorna firma koja je zadužena za postavljanje signalizacije a sa kojom je opština Inđija potpisala ugovor. Ostale okolnosti slučaja treba da utvrde nadležni sudski organi – kaže za VOICE direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Ta saobraćajna nesreća dodatno je uznemirila građane. Jovanka Petričević iz Inđije kaže za VOICE da je bilo samo pitanje vremena kada će ovako nešto da se dogodi.

– Dok sam živela u pešačkoj zoni, bila sam pod stresom svakodnevno! Kad god smo izlazili iz zgrade provirivali bismo kao miševi iz rupe da nas nešto ne pokosi na trotoaru. Doživela sam da me je udario biciklista, zatim jedan tinejdžer je biciklom jako udario trogodišnje dete… o automobilima da i ne pričam. Zato sam za varijantu da pešačka zona bude apsolutno pešačka, eventualno da sredinom puta prolaze mala deca na triciklima i biciklima u pratnji roditelja, vozači rolera takođe. Ostale strogo kazniti po džepu a preduzeti i dodatne mere. Odavno sam govorila da se nećemo opametiti dok neko u pešackoj zoni ne nastrada – kaže za VOICE Jovanka Petričavić.

I ostali građani Inđije su istog mišljenja, Goran Mandić, koji slobodno vreme sa decom provodi u pešačkoj zoni, kaže za VOICE da je Ulica Vojvode Stepe već duže vreme nebezbedna, naročito za decu.

– Ako je pešačka zona onda pešaci i samo pešaci. Dva puta se dogodilo da mi dete udari biciklista koji je jurcao pešačkom zonom. Ćerka je tom prilikom razbila glavu i zato kažem da u pešačkoj zoni nema mesta ni za bicikliste.

Inđija dobila priznanje za bezbednost u saobraćaju!? 

Potapajući stubovi potonuli

Opština Inđija je 30. decembra 2017. godine dobila priznanje Komisije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za bezbednost u saobraćaju.

Kako je preneo zvanični sajt te sremske lokalne samouprave, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima Zoran Milićević je tada rekao da je to još jedno priznanje za dosadašnji javnog preduzeća na čijem je čelu.

– Nivo bezbednosti saobraćaja i stanje vertikalne i horizontalne signalizacije je zaista visok i po rečima komisije ministarstva nalazimo se daleko iznad ostalih opština u Sremu. Najviše pohvale od Ministarstva su dokaz kvalitetnog rada JP „Inđija put“ podstrek za dalje angažovanje svih zaposlenih u ovom preduzeću da učinimo sve, kako bi se saobraćaj i obuka novih vozača odvijala na najvišem nivou – kazao je Milićević.

Opozicija: Vlast obmanjuje građane

Desetak dana nakon saobraćajne nesreće predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je izjavio da je u toku tender za nabavku sistema potapajućih stubova i elektronske rampe, kojim će stanarima i zakupcima stambenih i poslovnih prostora u Ulici Vojvode Stepe biti omogućeno da ulaze vozilima, ali isključivo u određenom vremenskom periodu regulisanom na sednici Skupštine opštine Inđija. Time bi se, prema rečima Gaka rešio problem.

Javna nabavka je raspisana 28. marta ove godine a ugovor je dodeljen subotičkoj firmi “Sigma” 11. aprila. Rok za izvođenje radova je 30 dana.

Umesto potapajućih stubova, koji se nalaze kod Kulturnog centra biće postavljene dve rampe, koje će regulisati protok saobraćaja u drugom delu Vojvode Stepe. Ulazak i izlazak iz pešačke zone biće kontrolisan kamerama, to jest video nadzorom u koji će uvid imati i službenici Policijske stanice u Inđiji, najavili su lokalnim medijima iz JP “Inđija put”.

Petar Filipović: „Strašno je to što je neko morao da pogine da bi nadležni u opštini konačno reagovali“ (arhivska fotografija)

Međutim, bivši predsednik opštine Inđija Petar Filipović kaže za VOICE da vlast obmanjuje građane jer je reč o redovnoj nabavci.

– Odluka o regulaciji saobraćaja u oba dela pomenute ulice, za koju sam i lično glasao je usvojena na Skupštini opštine još 28. decembra prošle godine, ali od tada do danas nije učinjeno apsolutno ništa na njenom sprovođenju. Pored toga, svake godine se sprovodi javna nabavka za redovno održavanje postojećih sistema, u šta spadaju semafori u čitavoj Inđiji, kao i potapajući stubići u ulici Vojvode Stepe. Predviđeno vreme za otklanjanje kvarova je  24 sata od trenutka prijave kvara, dakle da je neko hteo da reši taj problem, mogao je to da uradi stotinama puta, ali nije. Zato imamo situaciju  da sistem ne radi poslednje dve godine zbog čega trpe i stanovnici Ulice Vojvode Stepe ali i svi ostali građani koji istu koriste pre svega za šetnju sa svojim najmlađima – objašnjava Filipović.

Poret toga, smatra bivši predsednik opštine Inđija, vraćanje stubića u funkciju je samo deo rešenja.

–  Strašno je to što je neko morao da pogine da bi nadležni u opštini konačno reagovali i uradili nešto po ovom pitanju, pa tek nakon ovog tragičnog događaja pokreću nabavku za stavljanje potapajućih stubića u funkciju  u drugom delu Ulice Vojvode Stepe čime se rešava tek deo problema – kazao je Filipović..

Iako je opštinska vlast sprovela javnu nabavku, ona se odnosi samo na drugi deo šetališta dok je prvi deo, gde se nalazi i Osnovna škola “Dušan Jerković”, i dalje otvoren sa saobraćaj. Novinar VOICE-a se na licu mesta uverio da, na poziv građana, saobraćajna policija izlazi na teren, ali se ne zadržava duže od pola sata, što je svakako nedovoljno za već narušenu bezbednost pešaka.

Za tih tridesetak minuta, koliko je saobraćajna policija bila na terenu, kontrolisana su vozila ali i biciklisti koji su se kretali inđijskim šetalište. Nakon odlaska saobraćajaca, sve je bilo po starom.

Miodrag Blečić (VOICE) 

Naslovna fotografija: Policijski uviđaj na mestu gde je poginuo pešak