Skip to main content

Janković: Izveštaj EK o napretku Srbije porazan, zemlja na putu šešeljizacije

Aktuelno 20. апр 2018.
2 min čitanja

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković ocenio je danas da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU „porazan“ i da predstavlja kako je rekao, „sliku života u Srbiji u kojoj vladaju korupcija, politički uticaj na sudstvo a sloboda medija i izražavanja su ugroženi“.

Navodeći da je Srbija za četiri godine otvorila i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja sa EU, Janković je ocenio da će ukoliko nastavi tim tempom, zemlji biti potrebno sedamdesetak godina za zatvaranje svih poglavlja.

Srbija nikad nije dobila negativniji izveštaj. Oni koji su zaduženi za evrointegracije bi u najmanju ruku morali da podnesu ostavke posle ovoga jer Srbija nema druge perspektive osim evropske. Ako nas neko argumentovano ubedi da treba da se okrenemo Istoku, tada ćemo promeniti stav“, naveo je lider PSG na konferenciji za novinare u Beogradu.

Janković je ocenio da se Srbija nalazi na putu „šešeljizacije“ i da se vlast lažno zalaže za približavanje EU.

„Imamo lažnu demokratsku i lažnu modernu državu. Srbijom danas vlada Vojislav Šešelj što se vidi ne samo po tome da su njegovi nekadašnji najbliži partijski saradnici danas na funkcijama predsednika Srbije, predsednika parlamenta ili guvernera Narodne banke već i po tome što funkcioneri SNS-a, poput Vladimira Đukanovića, kažu da oni koji osuđuju Šešelja, time napadaju Srbiju“, kazao je Janković.

Upitan za stav o rešenju statusa Kosova i Metohije, Janković je rekao da ne bi potpisao nezavisnost Kosova ali je i dodao da ne bi sprečavao njegov demokratski razvoj, uključujući i prijem u međunarodne organizacije poput UN, ako to vodi boljem životu i Srba i Albanaca.

„Umesto što čekamo da nam neko nametne rešenje, moramo sami biti inicijator rešenja. Ne borimo se za teritoriju već da štitimo ljude. Kosovo bi moglo da dobije stolicu u UN, poput nekada Belorusije ili Ukrajine, ali da zauzvrat istog momenta Srbi dobiju pravo na autonomiju tako da ZSO ne bude nevladina organizacija, da naše crkve i manastiri imaju eksteritorijalni status a da imovina Srbije ostane u njenom vlasništvu“, kazao je Janković.

PSG za udruživanje opozicije ali bez onih koji Mladića smatraju herojem

Saša Janković izjavio je da se čvrsto zalaže za udruživanje opozicije ali je i dodao u okvirima te saradnje nema mesta za politike i organizacije poput Dveri, koje kako je rekao, smatraju da je Ratko Mladić heroj a da žene nemaju pravo na abortus.

Janković je na konferenciji za novinare kazao da postoji više predloga za udruživanje opozicije ali da PSG smatra da ne može biti kompromisa oko vrednosti kao što su izgradnja moderne, evropske Srbije, poštovanje ljudskih prava i demokratskih institucija.

„Nismo ušli u priču o udruživanju opozicije da bismo na izborima dobili neki procenat glasova više već da bi ponudili rešenja da građani žive kvalitetno. Nije dovoljno biti protiv Aleksandra Vučića već treba ponuditi rešenja“, kazao je Janković.

On je kazao da je posle razgovora sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i drugim predstavnicima opozicije, PSG usamljen u stanovištu da Dverima nema mesta u eventualnom opozicionom savezu.

„Kada nam neki prete da ćemo doživeti sudbinu Srpskog pokreta obnove, mi kažemo da ne želimo da učestvujemo u sudbini nekog novog DOS-a već želimo da radimo u interesu budućnosti Srbije. Ušli smo u ovo da bi Srbija izgledala drugačije“, kazao je Janković dodavši da PSG ne bi prihvatio ni eventualno učešće DSS-a u nekom savezu opozicije.

Predsedništvo Pokreta slobodnih građana jednoglasno je ranije zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage.

(Beta)