Skip to main content

Vatrometom Stravinskog otvoren 38. festival NOMUS

Vojvodina 20. апр 2018.
< 1 min čitanja

Na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu sinoć je otvoren festival NOMUS. Novosadske muzičke svečanosti počele su ove godine “Vatrometom” Igora Stravinskog u izvedbi Beogradske filharmonije i solistom, pijanistom Aleksandrom Gavriljukom (Ukrajina). Za dirigenstkim pultom bio je maestro Danijel Rajskin (Rusija).

U nastavku programa najpoznatijeg međunarodnog festivala umetničke muzike u zemlji, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, sledila su remek-dela ruske muzičke literature: Koncert za klavir i orkestar br.3 Sergeja Rahmanjinova i „Žar ptica“ Igora Stravinskog.

“Ako se šta duguje istoriji onda je to da bude ponovo napisana, a zašto da ne i odsvirana”, te će ovogodišnji NOMUS – po rečima umetničkog saradnika festival Vitomira Simurdića – između ostalog, festivalskim odabirom repertoara, i “pokazati koliko je prošlost sadržana u sadašnjosti”.

Publika je dupke ispunila salu, očito zadovoljna što velika dvorana pozorišta pruža mogućnost mnogobrojnijoj poseti renomiranom festivalu, dok muzički znalci, pak, ocenjuju da se po, na trenutke, rasplinosti zvukova, moglo osetiti da teatarska sala nije najpogodnija za ovakve vrhunske koncerte, i da Novi Sad vapi za pravom koncertnom dvoranom.

NOMUS je okupio umetnike i ansamble, velika imena domaće i strane scene iz preko dvadeset zemalja sveta. Oni će do 29. aprila koliko traje festival, u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu za deset dana održati ukupno trinaest koncerata.

B.Opranović (Autonomija), Foto: Csilla David