Skip to main content

Za četvrt veka EHO pomogao 800.000 građana Srbije

Marginalci 18. апр 2018.
2 min čitanja

U proteklih 25 godina više od 800.000 građana Vojvodine i Srbije primilo je pomoć kroz 1240 humanitarna i razvojna projekta Ekumenske humanitarne organizacijeo (EHO), koja je danas u Novom Sadu obeležila četvrt veka rada.

-Ekumenska pomoć stigla je i do 200.000 izbeglica i migranata u prolasku kroz Srbiju. Osamdeset zaposlenih u EHO, na stotine saradnika i volontera, u više od 40 gradova u Srbiji, godišnje pruža usluge servisa za preko 20.000 ljudi. Oni su, uz svesrdnu edukativni i materijalnu pomoć prijatelja i donatora, humanitarnih, nevladinih i crkvenih organizacija iz Švajcarske, Nemačke, Mađarske i drugih zemlja Evrope i Amerike učestvovali u akcijama pomoći ranjivim grupama stanovništva Srbije, starima, nezaposlenima, Romima, ženama, osobama s invaliditetom… Izgradili kuće, kupatila i socijalne stanove za socijalno ugrožene porodice širom zemlje, organizovali preko 600 kurseva samozapošljavanja… – izneo je izvršni direktor EHO Robert Bu danas u EHO Centru u Novom Sadu.

On je dodao da je od 1993. do 2001. godine EHO organizovao rad narodnih kuhinja u Novom Sadu, Titelu, Zrenjaninu i Pačiru – podeljeno je 4,2 miliona toplih obroka. Tokom 1999. godine i NATO bombardovanja, EHO je bila jedna od retkih nevladinih organizacija, koja je sve vreme bombardovanja radila i zbrinula više od 700 porodica interno raseljenih, koje su privremeni smeštaj našle u Novom Sadu. Veliki humanitarni projekti pomoći ovim ljudima nastavljeni su sve do 2003. godine.

– Inicijativa za osnivanje humanitarne organizacije je stigla iz Svetskog saveta crkava u Švajcarskoj. Tokom 1992. je postojala potreba da lokalni partneri u Srbiji, crkve članice – SPC, Reformatsko hrišćanska, Slovačko evanglelička i Evangeličko metodistička crkva, kroz osnivanje ekumenske humanitarne organizacije daju doprinos ublažavanju patnje i stradanja izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako je u februaru 1993. godine osnovana Ekumenska humanitarna služba, sa ciljem da se u kratkom periodu pruži brza i adekvatna pomoć izbeglima iz rata na teritojiji nekadašnje Jugoslavije. Od tada smo, za 25 godina posvećenog i mukotrpnog rada kroz različite projekte na korist ugroženih građana Srbije, prerasli iz humanitarne u razvojnu organizaciju. Istovremeno sa velikim humanitarnim projektima, od kojih danas mnoge realizujemo sa Vladom Republike Srbije, EHO je radila i na promociji volonterskog rada kroz mrežu od 85 dijakonijskih grupa širom Vojvodine. Dijakonija (socijalni rad crkava) je bila i ostala simbol rada EHO – iznela je Tilda Đenge Slifka direktorka EHO.

Za svoj nesebičan rad i uticaj koji ova nevladina organizacija ima na razvoj lokalne zajednice, EHO i njeni zaposleni su nagrađeni sa osam međunarodnih i domaćih priznanja.

B. Opranović (Autonomija), Foto: Csila David