Skip to main content

Levičari u nedelju protestuju ispred ambasade Turske zbog napada na Afrin

Građani 24. мар 2018.
< 1 min čitanja

Levičarski Pokret Sedam zahteva pozvao je građane da sutra u podne dođu na protest ispred turske ambasade u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog invazije Turske na teritoriju Afrina, autonomnog kantona na severu Sirije i kako bi zatražili od Srbije da prekine diplomatske odnose sa Turskom.

“Životi hiljada ljudi u Afrinu su u opasnosti zbog napada. Dok većina civila beži iz sela koja su pod opsadom Turske vojske i džihadista, u gradu vlada nestašica vode, lekova i električne energije. Izađimo na protest protiv ratnih zločina u Afrinu, protiv turske okupacije i imperijalizma! Pokažimo solidarnost!”, navodi se u pozivu na protest.

Dodaje se da će jedan od zahteva biti i prekid diplomatskih odnosa Srbije i Turske i slanje poruke solidarnosti političkim žrtvama autoritarnog režima turskog predsednika Redžepa Taipa Erdoana i imperijalističkih nastojanja.

“Teritorija Afrina do pre dva meseca nije bila poprište ratnih operacija, što ju je činilo jedinom oazom mira u inače razorenoj Siriji. Kurdi, koji su većinsko stanovništo Afrina, masovno beže pred napadima turske vojske i plaćenika koji su po osvajanju grada Afrin počinili brojna zverstva protiv njegovog stanovništva, uništavali imovinu i kulturno nasleđe”, piše u saopštenju.

Pokret Sedam zahetav optužio je SAD, Nemačku i Rusiju, kao i međunarodne organizacije, da svesno žmure na ratne zločine Turske prema civilima jer profitiraju na prodaji oružja u ratu u Siriji.

“Srbija je pre tri meseca izručila begunca Dževdeta Ajaza Turskoj, uprkos činjenici da se u toj zemlji vrši tortura nad političkim zarobljenicima. Pored svega, oblast Rožava u kojoj se nalazi Afrin je bila i ostaje jedina prava tačka otpora protiv Islamske države, ali i teritorija kojom upravljaju svi narodi koji na njoj žive”, upozorava se u saopštenju.

Protest će se održati ispred turske ambasade, na raskrsnici Krunske ulice i Kneza Miloša.

(Autonomija, foto: FB profil 7 zahteva)