Skip to main content

Sindikat pravosuđa Srbije: Ne usvajati promene Ustava, bez konsultacija sa strukom

Aktuelno 23. мар 2018.
2 min čitanja

Sindikat pravosuđa Srbije apelovao je danas na Ministarstvo pravde i Vladu Srbije da ne usvajaju promene Ustava u oblasti pravosuđa uz prihvatanje predloga raznih udruženja mlekara, pekara i tesara, a bez konsultacija sa strukom.

„Sindikat poštuje pravo svih da daju svoje mišljenje povodom izmena Ustava. Međutim, u zemlji koja teži ka vladavini prava i koja se stalno upozorava zbog manjka vladavine prava, pravna struka je neizostavna, najpozvanija i najmerodavnija u davanju predloga. Dakle, struka ne sme da se ignoriše“, saopštio je taj sindikat.

Kako su naveli, sindikat daje veliku važnost dogovoru kao modelu za rešavanje konflikata pa u tom smislu predlaže da se sastanu predstavnici struke i Vlade Srbije.

U prvoj fazi, delegacije bi analizirale probleme, a u drugoj bi formulisale predloge za rešavanje uočenih problema.

Iz sindikata su istakli da smo svi svedoci kako je samovolja prethodne vlasti i igrnosanja struke skupo plaćena sprovedenom reformom pravosuđa, ali i da aktuelna vlast daje sebi za pravo da ignoriše predloge stručnjaka.

„Ustav bi morao da bude proizvod društvenog dogovora a ne rezultat simulacije javne rasprave. Opravdano se postavlja pitanje zašto u Srbiji samo pravda mora da se pravda“, upitali su iz sindikata i dodali da je apsurd da pravne stručnjake, posebno tužioce i sudije, „omalovažavaju predstavnici izvršne vlasti koji mogu da budu i nestručni, i nedostojni, i obrazovani, i neobrazovani, i sa lažnim diplomama, i osuđivani„.

Krajem januara Ministarstvo pravde predstavilo je radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa i od tada ne prestaje debata.

Nakon niza kritika stručnjaka iz oblasti prava, ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da neće povući predlog za izmenu Ustava, ali da će  prihvatiti neke primedbe.

Predložene promene Ustava do sada kritikovali Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Vrhovni kasacioni sud, univerzitetski profesori prava, Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja, kao i advokati.

(Beta)