Skip to main content

Bitići: Vučić imenovao Gurija kao odgovornog za ubistvo moje braće

Aktuelno 21. мар 2018.
2 min čitanja

Iljir Bitići izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Aleksandar Vučić, aktuelni predsednik Srbije, 2015. godine na sastanku sa članovima porodice Bitići i bivšim američkim ambasadorom u Srbiji, izneo da je za ubistvo njegova tri brata Mehmeta, Ilia i Agrona odgovoran Goran Radosavljević Guri, policijski komandir Žandarmerije iz vremena rata na Kosovu, a danas član Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS).

“On zna da je Goran Radosavljević Guri osoba koja je ubila moju braću”, ustvrdio je on.

Na primedbu da to nije dokazano, rekao je da je to tačno, ali da Vučić “zna ko je kriv”.

”On zna. Zato što je on taj koji nam je rekao. On nam je rekao koji su ljudi to učinili”, istakao je Bitići, dodavši da im je Vučić tu informaciju preneo pre dve godine kada je dolazio u SAD, te da je tada bio premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, sa Vučićem su se tad u ambasadi Srbije u Vašingtonu sastali on, njegov brat, njegov zastupnik i bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, te srpski ambasador.

I on je precizno rekao, kako, šta, kada i ko je odgovoran za smrt moje braće”, kazao je Bitići, dodavši da je tada Aleksandar Vučić naveo ime Gorana Radosavljevića Gurija kao jednog od odgovornih za ta ubistva.

On je naveo da je te sastanke organizovala Ambasada Sjedinjenih Država, te da pomaka u slučaju „braće Bitići“, američkih državljana i boraca Oslobodilačke vojske Kosova ubijenih 1999. godine, ne bi bilo bez pritiska Vašingtona.

Bititći je rekao da se ipak oseća razočarano jer nisu kažnjeni odgovorni za ubistvo njegove braće.

“Porodica se oseća razočarano. Mogu reći da je i vlada SAD razočarana. Obećao je Kongresu, Stejt department, svakoj grani u SAD je obećao da će ovaj slučaj biti rešen, pre ili kasnije”, rekao je Bitići.

Bitići je rekao i da je sramota za vlast u Srbiji da ima ratne zločince u određenim sektorima vlasti, “a pogotovo u Predsedništvu”.

“On odlazi u EU, u Brisel… a zna da su mu ratni zločinci deo vlasti i deo njegove partije”, napomenuo je.

Iljir Bitić sastao se ove nedelje u Beogradu sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković

(Autonomija, Radio Slobodna Evropa)