Skip to main content

Čanak: Ruske pretnje na Balkanu destabilizuju region

Aktuelno 21. мар 2018.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak osudio je, kako je naveo, “najnovije pretnje i pritiske” ruske diplomatije na Balkanu, te ocenio ocenio da zvanična Rusija, “posle neuspelog državnog udara i pokušaja nasilnog zbacivanja vlasti u Crnoj Gori”, sada koncentriše svoj pritisak na Makedoniju.

Čanak je u današnjoj pisanoj izjavi naveo da njegova stranka podržava napore makedonskog premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva u izgradnji demokratskog i građanskog društva u kome bi svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bili ravnopravni, te da sa simpatijama gleda na procese demokratizacije makedonskog društva a posebno na akcije u borbi protiv korupcije i izgradnji pravne države u Makedoniji.

Takođe, dodaje on, LSV pruža snažnu podršku i spoljnopolitičkoj orijentaciji nove makedonske vlade u cilju postizanja mira sa svim svojim susedima, a posebno pregovorima o imenu Makedonije koje bi bilo prihvatljivo svim njenim susedima.

“Ubrzani procesi evroatlanskih integracija i posebno poziv za ulazak u NATO, od ključne su važnosti za stabilizaciju prilika u Makedoniji, ali i za postizanje demokratskog i razvijenog Balkana. Zbog toga su svi pritisci iz Rusije ili neke druge zemlje, koji vode ka zaoštravanju odnosa ili destabilizaciji prilika u regionu, direktan akt protiv interesa društava i svakog pojedinca u jugoistočnoj Evropi”, ocenio je Čanak.

(Autonomija)