Skip to main content

Petrović: Odluka o „crnoj listi“ donosi teškoće u poslovanju

Aktuelno 09. мар 2018.
< 1 min čitanja

Odluka Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) da stavi Srbiju na „crnu listu“, imaće negativan uticaj na ocenu rizičnosti sa aspekta pranja novca i finansiranja terorizma fizičkih i pravnih lica koji imaju veze sa Srbijom, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović za N1.

„To može dovesti do teškoća u međunarodnom platnom prometu (plaćanjima ka i iz inostranstva), odnosno otezati poslovanje privrednih subjekata iz Srbije“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, banke iz inostranstva će biti u obavezi da vrše pojačan nadzor prema pravnim licima i građanima iz Srbije, imajući u vidu povišen rizik zemlje.

„U nekim slučajevima to može dovesti i do usporavanja, zaustavljanja ili odbijanja plaćanja i za to se odgovornost ne može pripisati bankama u Srbiji“, ocenioe je Petrović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da izveštaj koji je usvojio FATF na sednici krajem februara i zbog kojeg je stavila Srbiju pod „monitoring“ (posmatranje), više ne odražava realnu situaciju.

Ona je navela da je FATF taj izveštaj pripremio pre više od godinu dana, kada je identifikovao „određene strateške nedostatke“, a da je Srbija do danas ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Branabić je rekla da su predstavnici Evropske komisije na sednici FATF u februaru „istupili protiv usvajanja izveštaja i zahtevali da se zaključi da je Srbija poslednjih meseci mnogo uradila i otklonila strateške nedostatke“, da je taj stav zastupala većina zemalja i Svetska banka, ali da je prevagnuo stav „jedne zemlje koja je jako uticajna u toj organizaciji“.

(N1)