Skip to main content

MILOJKO PANTIĆ: Kako je Srbijom ovladao politički ološ

Stav 14. феб 2018.
2 min čitanja

Ozloglašeni Hitlerov šef nacističke propagande Jozef Gebels ovako je, pre nego što su njegovi nacisti prešli sa politike na čisto nasilje, savetovao pripadnike svoje nacionalsocijalističke stranke.

Za svaki problem u državi optužite i napadnite opoziciju. Vrlo brzo ćemo ih uništiti. Prošle nedelje u Železniku u okviru kampanje vladajuće stranke za izbore u Beogradu, taj Gebelsov metod, po ko zna koji put u ovih pet godina vladavine, primenio je čovek koji je vlast pretvorio u vlastito ime. Gebelsovski optužuje opoziciju da ne radi ništa drugo nego samo širi strah među građane. Poručio je da se on i njegova stranka ne plaše, i da će oni građane zaštiti od opozicije.

Nemojmo se više zavaravati i lagati: vladajuća stranka će ove izbore dobiti pa makar svi, osim njihovih članova, do jednog stanovnika Beograda, svoj glas dali nekoj opozicionoj partiji. O tome ko će ući u gradsku skupštinu odlučiće vlast, a ne građani. To je i laiku moralo postati jasno onoga časa kada je objavljeno da su na izbornoj listi SNS i oni koji su odavno morali biti u zatvoru. Martovsku izbornu utakmicu igraju, s jedne strane politički paraplegičari, a s druge jedan jedini čovek koji je sve u timu, od golmana do levog krila. Igra se po njegovim pravilima a on je i sudija. Iluzija je da se u takvim uslovima može izvući makar častan poraz. Najgore je međutim to što pod najfinijom kamuflažom u vidu parole „Zato što volim Beograd“, oni Srbiju umesto u Evropu vode direktno u fašizam. Dozvolili smo da našim životima ovlada politički ološ i kao omađijani svakodnevno po dvadeset četiri sata slušamo njihove banalne verbalne tirade potpuno nesvesni da se iza te banalnosti krije čisti fašizam. Hteli ne hteli na taj način postajemo saučesnici fašizacije Srbije.

Ako su sve maske i fantomke definitivno pale, verovatno je već kasno da se osvestimo. Ustav je zgažen. Parlament ugušen. Sudstvo uništeno. Vladu čine sve sami klimoglavci, uvlakači. Šta još treba da se dogodi pa da ljudima postane jasno šta nam se dešava? Svi se pitaju odakle izvire tolika moć vlastodršca? Dva su ključna faktora te moći: Gebelsovska metoda propagande preko okupiranih i tabloidiziranih medija i nasilje svake vrste, preko potpuno privatizovanih i kriminalizovanih takozvanih službi bezbednosti. Puca se i gine svakodnevno u svim srpskim gradovima a naročito u Beogradu. I niko to ne ispituje i ne istražuje jer se obračunavaju saradnici privatizovanih službi bezbednosti. Slučaj fingirane pripreme atentata u Jajincima, pa simulirani napadi na Haradinaja i potonja saradnja sa njim, sve do ubistva Olivera Ivanovića, dokazi su direktne veze između vlasti i nasilja.

A ona zakonom zabranjena a od vlasti dozvoljena manifestacija i demonstracija fašizma u centru Beograda prošle nedelje, u znak podrške rehabilitaciji Milana Nedića, pokazuje da je glavni cilj politike nasilja očuvanje vlasti po svaku cenu. Hitlerovci su tridesetih godina prošlog veka zapalili parlament i za to ne samo optužili nego i uništili opoziciju. To se u Beogradu još nije dogodilo, ali i bez toga, kad fašisti slobodno marširaju gradom, postaje besmisleno sve: i njihovi simulirani izbori, i Zimske olimpijske igre, i njihovi Zvezda i Partizan, pa i naši životi.

Autor je urednik „Sportske galaksije“

(Danas, Foto: mc.rs)