Skip to main content

CRTA podnela 14 prijava zbog nedozvoljenih aktivnosti pred izbore

Aktuelno 14. феб 2018.
2 min čitanja

Prvih mesec dana zvanične kampanje za beogradske izbore obeleženo je onemogućavanje domaćih posmatračkih misija da prate rad Gradske izborne komisije, pojačana je „funkcionerska kampanja“, ima i slučajeva indirektne kupovine glasova deljenjem humanitarne pomoći ili besplatnih programa u organizaciji opština ili stranaka, saopštila je danas organizacija CRTA.

CRTA je Agenciji za borbu protiv korupcije podnela 14 prijava nedozvoljenih aktivnosti političkih subjekata, zbog „funkcionerske kampanje“ i zloupotrebe javnih resursa. Agencija se još nije izjasnila o tim prijavama.

U prvih mesec dana izborne kampanje, na terenu je zabeležena intenzivna kampanja liste „Aleksandar Vučić“, dok su aktivnosti drugih lista bile znatno „manjeg intenziteta“.

Dominira negativna kampanja, usmerena prema drugim političkim akterima, koja se primećuje i kod izbornih lista vlasti, i kod opozicije.

U medijima i dalje ne postoji ravnomerna zastupljenost aktera, dok je udvostručen procenat slučajeva „funkcionerske kampanje“ u medijskim izveštajima.

Po analizi CRTE, opozicije u medijima ima skoro tri puta manje nego vladajućih stranaka, iako je zabeležen rast medijskog izveštavanja o njihovim aktivnostima kao posledica zvanične izborne kampanje.

Od trenutka raspisivanja beogradskih izbora, REM se samo jednom obratio javnosti saopštenjem o obavezama elektronskih medija, ali se nije oglašavao povodom najmanje 300 prijava građana protiv elektronskih medija zbog medijske diskriminacije ili neistinitog i neobjektivnog izveštavanja.

Nalazi CRTE pokazuju i rastući trend potencijalnih slučajeva kršenja zakona od strane opštinskih, gradskih, ali i državnih funkcionera.

Posmatrači su širom Beograda zabeležili indicije za „indirektnu kupovinu glasova deljenjem paketa sa prehrambenim namirnicama, sredstvima za higijenu i kućnom hemijom, besplatnih zdravstvenih pregleda ili besplatnih programa u organizaciji opštine ili stranke.

„Ove aktivnosti zabeležene su i u prethodnim izbornim ciklusima iako je Zakonom zabranjeno da stranke organizuju humanitarne aktivnosti. Prisutni su slučajevi zloupotreba javnih preduzeća u kampanji, dok je novina organizovanje besplatnih koncerata od strane opština na kojima se agituje za određenu političku opciju. Pozivamo tužilaštvo da istraži slučajeve potencijalne korupcije i drugih krivičnih dela u izbornom procesu, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije da odluči o podnetim prijavama“, izjavio je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA posmatračke misije.

Crtini posmatrači koji su raspoređeni u svih 17 beogradskih opština, uočili su da rad izborne administracije, kao i nezavisnih institucija koje treba da obezbede poštovanje izbornih pravila i procedura nije u potpunosti u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore.

„S obzirom da nije usvojena ni jedna od preporuka domaćih i međunarodnih posmatrača za unapređenje zakonodavnog okvira za sprečavanje funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa u kampanji, te pritiscima na birače i korupciju u izbornom procesu kao i ponašanje medija, ostavljen je prostor za zloupotrebe u izbornom procesu. Presedan je i da je rad Gradske izborne komisije ostao zatvoren za javnost iako je po zakonu rad ovog organa javan“, izjavio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije.

On je podsetio da posmatrači još nisu dobili akreditacije iako je u slučaju CRTE i CeSID-a, GIK pre skoro mesec dana konstatovao da ispunjavaju sve uslove.

„Ovakav tretman javnosti od strane GIK-a budi ozbiljnu zabrinutost za integritet izbornog procesa. Onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije krši se međunarodna obaveza koju je Srbija kao članica OEBS preuzela i ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa“, rekao je Nedeljkov.

(Beta)