Skip to main content

Profesori: Pokrenuti postupak protiv mentora Siniše Malog

Građani 13. феб 2018.
2 min čitanja

Grupa profesora i istraživača pozvala je Etičku komisiju Univerziteta u Beogradu da pokrene postupak protiv mentora osporene disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog i članova Komisije pred kojom je Mali na Fakultetu organizacionih nauka (FON) branio rad.

Ta grupa zahteva da Etička komisija pokrene postupke protiv mentora i profesora FON-a Ondreja Jaška i Sladjane Barjaktarević-Rakočević i profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Đuričina.

„Mi, profesori i istraživači, sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima u naučnom i pedagoškom radu, osećamo profesionalnu i moralnu obavezu da iskažemo svoje mišljenje i utvrdimo eventualne plagijate u doktorskoj disertaciji kandidata Siniše Malog. Nakon tri i po godine čekanja na odluku nadležnih smatramo da je to naša dužnost“, navodi se u zahtevu objavljenom na sajtu doktori.org.

Na sajtu se navodi i da „nečinjenjem, izbegavanjem profesorske odgovornosti i odugovlačenjem postupka za ocenu plagijata u doktorskoj disertaciji kandidata Siniše Malog, UB i FON direktno krše osnovna načela MAGNA KARTE, nastavljaju da urušavaju akademski kodeks i stvaraju negativnu sliku Srbije u međunarodnoj naučnoj zajednici“.

U zahtevu se traži i da se kandidatu Siniši Malom ne dodeli titula doktora nauka i da se ne izvrši njegova promocija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Zahtev na sajtu potpisali su akedemici Dušan Teodorović, Bogdan Šolaja, Djordje Šijački, profesor i autor teksta na sajtu Peščanik u kojem se prvi put osporava doktorat Siniše Malog, Raša Karapandža, bivša ministarka za telekomunikacije i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i drugi.

Do sada su zahtev potpisale 33 osobe.

Na sajtu se navodi i da „plagijat Siniše Malog“ nije jedini takav slučaj i da je originalnost više doktorata dovedena u pitanje, kao i da ta grupa veruje da je problem još rasprostranjeniji.

„Krećemo od ovog konkretnog slučaja jer je gospodin Siniša Mali svoju doktorsku tezu odbranio na našem najvećem i najznačajnijem univerzitetu. Ovaj izveštaj nema nikakve veze sa politikom, već je napisan zbog brige za položaj i ugled Univerziteta u Beogradu, kao i zbog zalaganja za poštovanje akedemskog kodeksa i etike u naučnom radu“, navodi se na sajtu.

(Beta)