Skip to main content

Sud: Amandmanima na Ustav Srbije dovodi se u pitanje vladavina prava i načelo podele vlasti

Aktuelno 12. феб 2018.
2 min čitanja

Vrhovni kasacioni sud ocenio je danas da se predloženim amandmanima Ministarstva pravde na deo Ustava Srbije koji se tiče sudova, „značajno umanjuje“ postojeći nivo garancija nezavisnosti sudstva i dovodi u pitanje vladavina prava i načelo podele vlasti.

Komentarišući poveravanje pitanja položaja sudija, predsednika sudova i sudija porotnika, uključujući i njihov izbor i razrešenje Visokom savetu sudstva (VSS), Vrhovni kasacioni sud je ocenio da predloženi sastav VSS, način izbora njegovih članova i predsednika i način odlučivanja, „dovode u ozbiljnu sumnju samostalnost i nezavisnost tog organa a nužno i mogućnost da obezbedi ustavna jemstva nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija“.

„Izborom polovine članova Visokog saveta sudstva među kojima se bira predsednik, Narodnoj skupštini bi bilo omogućeno da preko svojih izabranih predstavnika u ovom organu presudno utiče na donošenje svih njegovih odluka čime bi uticaj zakonodavne vlasti na sudsku bio veći nego što je sada„, zaključeno je na Opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda održanoj 8. i 9. februara.

Sud je ocenio i da na slabljenje ustavnih jemstava sudijske nezavisnosti ukazuje i to da je u amandmanima izostavljena odredba Ustava prema kojoj je svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije zabranjen.

„Uneta je odredba prema kojoj ministar nadležan za pravosuđe može pokrenuti disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova, što predstavlja grubo mešanje izvršne vlasti u sudsku„, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se i da se predloženim rešenjem da za sudiju prvostepenog suda može biti izabrano samo lice koje je okončalo obuku u Pravosudnoj akademiji, „onemogućava izbor na sudijsku funkciju sudijskim pomoćnicima sa dugogodišnjim radnim stažom u sudovima kao i pravnicima koji su na drugim radnim mestima stekli zavidno znanje i značajno iskustvo, a što predstavlja diskriminaciju u pristupu sudijskom pozivu“.

Navodeći da su predložena rešenja za izmenu Ustava neprihvatljiva a da mnoga druga amamdmanska rešenja treba ispraviti, precizirati i dopuniti, Vrhovni kasacioni sud je ocenio da je potrebno izraditi novi radni tekst amandmana, uz uvažavanje osnovanih prigovora i predloga iznetih tokom javne rasprave“.

(Beta)