Skip to main content

Čanak: Podrška za ukidanje Zakona o rehabilitaciji

Aktuelno 12. феб 2018.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da je u Srbiji na delu „prekrajanje istorije i otvorena glorifikacija dokazanih fašista i saradnika okupatora“, zbog čega će ta stranka podržati predlog da se po hitnom postupku ukine Zakon o rehabilitaciji, koji je Skupštini Srbije 5. februara podnela poslanička grupa Liberalno demokratske partije.

Čanak je najavio podršku tom zahtevu, dodavši da je on duboko štetan i da je postao „glavni instrument za relativizaciju izdaje sopstvene zemlje i uloge pojedinaca u zločinima“.

„Nacistički pozdravi u centru Beograda, zahtevi da se Milanu Nediću podigne spomenik, kao i najave da bi Apelacioni sud mogao potvrditi rehabilitaciju Nikole Kalabića, pokazuju duboku štetnost Zakona o rehabilitaciji koji je postao glavni instrument za relativizaciju njihove izdaje sopstvene zemlje i uloge u zločinima“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je Srbija dužna da neguje tekovine narodno oslobodilačke borbe, žrtve fašizma i „časne građane koji su svojim životima platili slobodu zemlje“.

„Isto tako, dužna je i da zaustavi i spreči brutalnu propagandu, izvrtanje činjenica, prekrajanje istorije i povampirenje fašizma i nacizma. Krajnji je trenutak da najviši predstavnici vlasti ove zemlje to nedvosmileno kažu, a institucije preduzmu sve da tako i bude“, upozorio je Čanak.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko se to ne dogodi, Srbija će ponovo doći u situaciju da „građani izađu na ulicu i fašiste zaustavljaju sami“.

U zahtevu LDP-a traži se da se po hitnom postupku ukine Zakon o rehabilitaciji, uz ocenu da on predstavlja „negaciju odgovornosti za zločine iz prošlosti i težnji da se sprečavanjem i sankcionisanjem ratnih zločina, zaštite ljudska prava i slobode“.

(Autonomija)