Skip to main content

ZSF: Promenom imena Zrenjanina, desničari žele da potisnu antifašizam

Vojvodina 11. феб 2018.
< 1 min čitanja

Organizacija Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) organizovaće sutra tribinu posvećenu narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, kao odgovor na inicijative desničara da taj grad više ne nosi njegovo ime, već da se preimenuje u Petrovgrad.

“Desničarski krugovi u Zrenjaninu, iz političkih razloga, povremeno obnavljaju inicijativu da se gradu promeni naziv, od Zrenjanin u Petrovgrad. Ciljevi su potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je naš grad doživeo najveći prosperitet”, navodi se u pozivu na tribinu.

Podsetili su da je u Zrenjaninu 1992. godine održan referendum na kome se većina birača izjasnila da se zadrži naziv Zrenjanin.

ZSF je ocenio da je “restauracija kapitalizama” u Srbiji dovela ne samo do uništavanja privrede, do socijalne bede, vladavine domaćih tajkuna i stranih korporacija, nego i do sramne revizije novije istorije.

Podsetili su da je krajem 2016. godine Viši sud u Pančevu rehabilitovao osobu koja je nemačkim nacistima izdala narodnog heroja Žarka Zrenjanina, koji je poginuo novembra 1942. godine u Pavlišu kod Vršca.

“Desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše radnike”, ocenjuje se u pozivu.

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma na temu Narodni heroj Žarko Zrenjanin biće održana u ponedeljak u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, u 19 sati, a na njoj će govoriti istoričar Srđan Božović i politikolog i aktivista ZSF-a Miroslav Samardžić.

(Autonomija)