Skip to main content

Rukovodstvo RTV ismeva sudsku presudu

Građani 15. јан 2018.
2 min čitanja

Radio-televizija Vojvodine odlučila je da presudu Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je Slobodan Arežina vraćen na mesto direktora programa RTV, sprovede na svoj način, tako što bi sadašnja direktorka programa Sonja Kokotović Zečević i Arežina tu funkciju ubuduće obavljali – zajednički!

Kako Cenzolovka saznaje, generalni direktor Radio-televizije Vojvodina Miodrag Koprivica potpisao je u petak rešenje kojim je Sonji Kokotović Zečević i Slobodanu Arežini naložio da zajednički organizuju proces proizvodnje i upravljanja u Poslovnoj jedinici Program i da u tu svrhu utvrde bitne elemente zajedničkog rada na poslu direktora programa RTV.

Koprivica, doznaje Cenzolovka, dalje zahteva da ga direktori (!) programa u roku od osam dana obaveste o aktivnostima preduzetim na temelju rešenja koje je potpisao.

Cenzolovka je danas od Miodraga Koprivice bezuspešno tražila komentar o rešenju kojim se u RTV, mimo Statuta kuće, predviđa postojanje dvoje direktora (kodirektora?) programa pokrajinskog javnog servisa.

Članovi 35 i 36 Statuta RTV, naime, nigde ne ostavljaju mogućnost da tu funkciju može da obavlja više lica i ovu funkciju pominju isključivo u jednini.

Slobodan Arežina je, kako saznajemo, na Koprivičino rešenje uputio žalbu u kojoj ukazuje na to da je ideja o više direktora programa „suprotna propisima RTV“. Arežina za naš portal navodi da još nije dobio odgovor od Upravnog odbora RTV na pismo u kojem traži vraćanje određenih emisija u programsku shemu, te vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u talasu upodobljavanja RTV u maju 2016.

„I u Statutu RTV i Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta eksplicitno se navodi postojanje samo jednog direktora programa RTV“, objašnjava za Cenzolovku Slobodan Arežina i dodaje da je na podnošenje žalbe bio prisiljen iako u rešenju koje je dobio nije predviđena takva mogućnost.

Ideja o uvođenju dvoje direktora programa nesumnjivo predstavlja i svojevrsno ismevanje presude Apelacionog suda u Novom Sadu od 29. decembra 2017. godine, u kojoj se navodi i ovo:

„S obzirom na to da njegov (Slobodana Arežine, op. a.) mandat na funkciji direktora programa nije istekao, vraćanje na poslove koje je tužilac obavljao pre razrešenja opravdana je i logična posledica poništaja spornog rešenja. Stoga je, u delu kojim je odlučeno o zahtevu na vraćanje tužioca na poslove direktora programa, presuda pravilna.“

Arežina je s mesta direktora programa RTV smenjen 4. maja 2016. odlukom Upravnog odbora te kuće. Smatrajući tu odluku nezakonitom, Arežina je u leto te godine tužio RTV, a Osnovni sud u Novom Sadu je krajem maja 2017. doneo prvostepenu presudu koja Arežini daje za pravo, ali se RTV nalaže da ga vrati ili na mesto direktora programa ili na mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i iskustvu. Arežininu žalbu na ovaj deo presude Apelacioni sud je uvažio, te je naložio RTV da ga vrati isključivo na funkciju koju je obavljao do smene.

Inače, Upravni odbor RTV Sonju Kokotović Zečević imenovao je za direktorku programa istog dana kada je objavljena prvostepena presuda Osnovnog suda.

Arežina za Cenzolovku kaže da će se o daljim koracima konstultovati s advokatskom kancelarijom Beljanski, koja ga je i do sada zastupala, i da ne isključuje mogućnost pokretanja novog sudskog postupka protiv Radio-televizije Vojvodine.

(Cenzolovka)