Skip to main content

Pećinci: Izabran novi predsednik opštine, opozicija traži poništavanje sednice

Vojvodina 10. јан 2018.
3 min čitanja

Željko Trbović, dosadašnji načelnik Opštinske uprave, imenovan je za novog predsednika te sremske opštine dok je za mesto predsednice Skupštine opštine Pećinci izabrana Dubravka Kovačević Subotički, bivša predsednica opštine, dok su opozicioni odbornici zatražili poništavanje konstitutivne sednice.

Podršku novom rukovodstvom dalo je 27 odbornika Srpske napredne stranke (SNS) dok su tri odbornika koalicije “Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV” glasali protiv.

“Na sednici je demonstrirana sila i bahatost predstavnika SNS-a, koji nisu dozvolili da se raspravlja. Jednostavno nam nisu dozvolili”, rekao je za Autonomiju šef opoziocione odborničke grupe Živko Marković iz Demokratske stranke (DS).

Prema njegovim rečima, SNS je prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi, jer je sednica zakazana “na nelegitiman način”.

Kako je Marković objasnio, Opštinska izborna komisija je proglasila konačne rezultate lokalnih izbora 27. decembra 2017. godine, a konstitutivna sednica je zakazana 5. januara 2018. godine, što znači da je prošlo devet dana, iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi regulisano da konstitutivnu sednicu zakazuje predsednik Skupštine opštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana.

Dodao je da će DS zahtevati od resornog ministarstva da se sednica poništi.

Živko Marković je rekao da su novoimenovani predsednik opštine Željko Trbović i novoimenovana predsednica lokalnog parlamenta Dubravka Kovačević Subotički “lažno prijavljeni” da žive u Pećincima, jer Trbović živi u Inđiji, a Dubravka Kovačević Subotički živi u Staroj Pazovi.

Živko Marković (DS): Jednostavno nam nisu dozvolili da raspravljamo…

“Da bi neko bio predsednik opštine, on mora imati prebivalište na području opštine Pećinci”, kazao je Živko Marković.

Željko Trbović je do 2011. godine bio član DS-a i sedam godina direktor Javnog preduzeća Ingas u Inđiji.

Godinu dana nakon smene sa mesta direktora Ingasa, Trbović je avgusta 2012. godine imenovan za načelnika opštinske uprave opštine Pećinci.

Odlukom Vlade Srbije, u opštini Pećinci raspuštena je Skupština opštine i obrazovan Privremeni organ, koji je do vanrednih lokalnih izbora 24. decembra, obavljao sve poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa opštine Pećinci.

Na mesto predsednika Privremenog organa imenovana je dotadašnja predsednica pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički, a za članove su imenovani Zoran Vojkić, Snežana Gagić, Milenko Đurđević i Siniša Đokić, odnosno isključivo predstavnici vladajućeg SNS-a.

Izborni proces u Pećincima obeležilo je niz nepravilnosti i incidenata. Prvi incident i koškanje dogodili su se samo sat vremena posle otvaranja biračkih mesta u Popincima u opštini Pećinci, nakon što su predstavnici Demokratske stranke (DS) počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu „javnog glasanja“, a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

Incident se dogodio na biračkom mestu 22 u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić“ u Popincima kada su, na tvrdnju predstavnika DS da se obavlja „javno glasanje“, nepoznati muškarci počeli da ih napadaju i da se s njima svađaju.

Tom prilikom, jedan iz grupe tih muškaraca oteo je telefon zameniku predsednika DS Igoru Salaku i bacio u jarak.

SNS je tada optužio DS da ometa izbore u Pećincima.

Posmatračka misija CRTA odlučila je da prekine posmatranje vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, koje je posmatrala izvan biračkih mesta, iz bezbednosnih razloga.

Prema Izveštaju o ukupnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini opštine Pećinci, koji je objavila Opštinska izborna komisija opštine Pećinci, najveće poverenje građana te opštine osvojila je izborna lista Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka-Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić koja je osvojila 77,72 odsto glasova birača.

Njima je pripalo 27 od ukupno 30 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini. Preostala tri odbornika u lokalnom parlamantu su sa liste “Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV” koja je osvojila 8,56 odsto glasova.

(Autonomija)