Skip to main content

Marton: U Zrenjaninu se drastično smanjuje broj stanovnika

Vojvodina 09. јан 2018.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas na katastrofalno stanje u kojem se nalazi grad Zrenjanin, ističući da poslednji demografski podaci ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika.

Odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanin Aleksandar Marton saopštio je da su zrenjaninska sela prepuna praznih kuća i da su sve indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu.

„Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u srednjem Banatu je za samo pet godina čak 9.000 stanovnika manje. Naš region je izgubio broj stanovnika koji odgovara broju nastanjenih građana na prostoru od Čente, preko Perleza i Belog blata do Stajićeva“, naveo je Marton.

On napominje da su još sumorniji podaci u odnosu na 1981. godinu i da je Zrenjanin za 35 godina izgubio 20.000 građana, te da se demografski sunovrat ispoljava u smanjenju privrednih aktivnosti jer je Zrenjanin nekada imao više od 50.000 zaposlenih radnika, a danas svega 29.000.

Marton je dodao i da su veliki industrijski kompleksi prazni i zarasli u korov, a da lokalne vlasti godinama najavljuju investicije, ali da su dolasci investitora iz Turske, zapadne Evrope, Rusije, Kine i Finske „ostali bajka“.

„Nažalost, umesto da se svi zajedno počnemo baviti rešavanjem ogromnog problema odliva stanovništva, krajem 2017. godine u gradu se počelo baviti pitanjem promene imena grada„, rekao je on.

Marton je ukazao da LSV insistira na ozbiljnosti svih političkih, ali i drugih aktera javnog života u Zrenjaninu i da samo ozbiljan pristup može sprečiti demografski sunovrat grada, a da će, u suprotnom, više Zrenjaninaca živeti u Beču, Berlinu, Dablinu ili Sidneju, nego u Zrenjaninu.

(Autonomija)