Skip to main content

KRIK: Šef smene u policiji jedini osumnjičeni u slučaju Savamala

Aktuelno 09. јан 2018.
2 min čitanja

Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije, osumnjičen je za nesavestan rad u slučaju Savamala, otkriva KRIK. On je jedina osoba koju Više javno tužilaštvo u Beogradu imenuje u vezi sa ovim slučajem sumnjajući da je prekršio zakon, prema dokumentu do kog su došli novinari KRIK-a.

Više javno tužilaštvo je u julu 2017, više od godinu dana nakon što je grupa nepoznatih muškaraca bagerima bespravno porušila privatnu svojinu u beogradskom naselju Savamala, utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen nižem tužilaštvu.

Novinari KRIK-a došli su u posed dokumenta kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke.

U njemu tužiteljka Sanja Đurić navodi šta je sve prikupljeno tokom predistražnog postupka i konstatuje da postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela. Sem pobrojanih akcija koje je tužilaštvo preduzelo, dokument ne sadrži detalje, ali se u njemu otkriva da postoji osumnjičeni u ovom poznatom slučaju.

„Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi“, piše u dokumentu Višeg tužilaštva. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

Navodi se da se sumnja da su oni koji su sproveli rušenje, koji nisu identifikovani, počinili krivična dela „učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode.“

Podsećamo, dok je jedan deo grupe bagerima porušio oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici, muškarci sa fantomkama su zaustavljali građane, oduzimali im mobilne telefone i neke od njih vezali. Građani su pozivali policiju u pomoć, ali je ona odbila da izađe na teren i usmeravala ih na komunalnu policiju.

Stamenković je bio šef smene u dežurnoj službi policije u noći kada se dogodilo rušenje.

KRIK je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) poslao zahtev za intervju sa Stamenkovićem. Odgovor nismo dobili do objavljivanja teksta.

Dokument tužilaštva ne iznosi detalje istrage koju je unutrašnja kontrola sprovela u policiji. MUP je odbio da novinarima KRIK-a dostavi izveštaj zbog čega je u toku postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja.

Detalji o tome šta se događalo u dežurnoj službi i učešću Stamenkovića se, međutim, mogu naći u izveštaju koji je tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković sastavio nedugo nakon događaja.

Stamenković je tada Zaštitniku potvrdio da je u noći rušenja u Savamali bio šef smene dežurne službe (192) koja je primila više hitnih poziva u vezi sa događajima u Savamali.

Znao je samo, kako je ispričao, da su porušeni objekti zbog čega je službenicama rekao da građane upute na gradske organe – komunalnu policiju i građevinsku inspekciju. Kao objašnjenje za takav postupak naveo je da je komunalna policija preuzela jedan deo nadležnosti policije poput bacanja smeća, puštanja glasne muzike, parkinga u gradu, problema u gradskom saobraćaju, piše u izveštaju.

Zaštitnik građana je tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa „stiglo sa vrha“.

Rušenje u Savamali jedan je od najdramatičnijih događaja u Srbiji 2016. godine, a čak je i Evropski parlament pozvao srpske vlasti da ga što pre reše.

(KRIK)