Skip to main content

Od Balvan revolucije do balvan pravoslavlja

Vojvodina 07. јан 2018.
3 min čitanja

Uprkos upozorenjima iz Nacionalnog parka Fruška gora, i uprkos činjenici da je Nacionalni park organizovao besplatnu podelu badnjaka, nesavesni građani su ponovo sekli zaštićeni mladi hrast da bi od njega pravili badnjak, a među onima koji su to radili je i glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Nenad Ćaćić.

Ćaćić se svojim „poduhvatom“ pohvalio i objavio fotografije na svom profilu na Fejsbuku na kojima se vidi kako sa grupom muškaraca nosi badnjak sa Fruške gore. Na pojedinim fotografijama vidi se Ćaćić kako drži sekiru u ruci i zamahuje njome prema drvetu.

Kao komentar pored fotografija Ćaćić je napisao: “Na Frušku po badnjak”. Ćaćić je za tu „svečanu priliku“ očigledno odlučio da se obuče u stilu Vulina, odnosno u crno od glave do pete. Inače, reč je o osobi o kojoj je VOICE već pisao i čija je biografija i danas tajna za javnost pa samim tim se ne zna šta ga je to u stručnom smislu preporučilo za mesto glavnog urednika na RTV-u, s obzirom na više nego skromno televizijsko iskustvo. Zli jezici bi rekli da ga je možda baš sekira preporučila, ili pak ljubav prema gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. 

Nekoliko stručnjaka za vegetaciju na Fruškoj gori potvrdilo je Beti da su fotografije koje je Ćaćić objavio na Fejsbuku snimljene na području Nacionalnog parka Fruška gora, gde je zabranjena neovlašćena seča drveća.

Dodali su da je na tom području pre nekoliko godina izvršeno pošumljavanje hrastom koji je prvo odgajan u rasadniku, što poskupljuje njegovu proizvodnju.

Naveli su da je najverovatnije reč o delu Nacionalnog parka u kojem su šume vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i u kojem je čuvarska služba slabija nego u delu Fruške gore o kojem se stara Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora.

Nacionalni park apelovao je u petak na građane da ne seku hrast na Fruškoj gori, jer će to preduzeće organizovati besplatnu podelu badnjaka u više opština u Vojvodini.

Nacionalni park je juče ujutro podelio 11.000 besplatnih badnjaka na području Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Beočina, Iriga, Vrdnika, Inđije, Sremske Mitrovice i Šida.

Ranijih godina mediji su pisali o ilegalnoj seči šume na području Nacionalnog parka Fruška gora, u koju su bili umešani i pojedini funkcioneri, članovi i aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Naime, članovi jednog lokalnog odbora SNS iz Novog Sada postavili su pre dve godine na svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk fotografije kako na Fruškoj gori seku drvo hrasta, koje pripada zaštićenoj vrsti.

Na fotografijama koje su postavili članovi Mesnog odbora SNS iz naselja Sajlovo videli su se aktivisti te stranke pored omanjeg drveta hrasta, a na sledećoj fotografiji videle su se iste osobe kako nose to drvo koje je posečeno.

Fotografisali su se i sa zastavama bivše Republike Srpske Krajine, a na jednoj fotografiji videlo se i više osoba sa šajkačama i kokardama.

„Ulažemo 12 godina u obnavljanje zasada, jer je toliko potrebno da hrast počne da donosi plodove, a onda oni dođu i za noć unište sve“, kazali su tada u Nacionalnom parku Fruška gora.

Nešto slično se ponovilo i prošle godine, a među onima koji su sekli mladi hrast bio je i Dragan Bračika, jedan od organizatora tribine Srpske napredne stranke u mestu Beška, na kojoj je promovisan osuđeni ratni zločinac i „oslobodilac“ Vukovara, pukovnik Veselin Šljivančanin, a na kojoj su fizički napadnuti aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava.

S Bračikom u društvu, između ostalih, tada su bili i zamenik načelnika novosadske komunalne inspekcije Dejan Šijak i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, „novinar“ Đorđe Vukmirović.

Dnevni list Blic je ranije pisao o Draganu Bračiki, koji je tada redovno dobijao platu na mestu savetnika generalnog direktora Novosadskog sajma, iako se sedam meseci uopšte nije pojavljivao na poslu.

(Autonomija)