Skip to main content

Boginje i antivakcinaši

Stav 06. јан 2018.
2 min čitanja

U Srbiji je od početka oktobra prošle godine registrovano 747 slučajeva malih boginja sa dva smrtna slučaja.

Od komplikacija usled morbila preminuo je mladić od 30 godina i dečačić od dve godine, koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao da primi MMR vakcinu. Iako su roditelji uplašeni pojavom epidemije i u značajnom broju požurili da vakcinišu decu, procenat od 95 odsto, koji je neophodan za kolektivnu imunizaciju kao jedinu odbranu od bolesti, još uvek je nedostižan.

Bez sumnje, najviše krivice zbog činjenice da se u Srbiju vraćaju bolesti prošlog veka, u mnogim delovima sveta gotovo iskorenjene, snose predstavnici takozvanog antivakcinaškog lobija, najveći zagovornici protiv vakcinacije dece. Njihovom usponu i popularizaciji, koja je kulminirala proteklih par godina, pogodovalo je opšte nepoverenje u vlast i državu, kao i popularnost društvenih mreža gde svaki šarlatan može da iskaže svoje kvaziargumentovano mišljenje o štetnosti vakcina. Ponavljati im da MMR nema veze sa autizmom, da su vakcine koje primaju naša deca iste one koje primaju mališani širom Evrope, da se testiraju na više nivoa u različitim ustanovama, čini se da je Sizifov posao. Teorije zavere su predrasude koje je najteže, gotovo nemoguće iskoreniti. Činjenica je i da u 21. veka ima onih koji veruju da je zemlja ravna ploča. Međutim, oni su bezazleni za razliku od antivakcinaša čije delovanje je pogubno za čitavo društvo, a najviše za one koji drugu zaštitu nemaju, sem da su svi oko njih vakcinisani. Dakle, mališani koji zbog bolesti i krhkog zdravlja ne mogu da prime vakcinu. Jedan takav život je već otišao. Šta je još potrebno?

Potrebno je da država strože kažnjava roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu. Ne mora to da bude finansijski. Dovoljno je da se donesu zakoni koji već postoje u pojedinim razvijenim državama, da deca koja nisu primila neophodne vakcine ne mogu da budu upisana u vrtić. Ili da krenu u školu. Represija je, nažalost, jedini način da se pošasti antivakcinaša stane na put. Jer, životi su u pitanju, pa bi drastične mere bile potpuno opravdane.

Treba kazniti i šarlatane, od narodnih pevačica do kvazilekara koji šire dezinformacije o vakcinama. Ništa od toga država nije preduzela, ali su se zato udružile grupe roditelja i lekara koje su podnele krivične prijave protiv tridesetak najaktivnijih antivakcinaša. Nisu oni mnogo zabrinuti zbog toga, ali ako pravosuđe bude radilo svoj posao kako treba, moraće da zaćute u svom pogubnom delovanju.

Informisanje očigledno nije imalo dovoljno efekta, te jedino što nam preostaje jeste represija, kako se ni jedan smrtni slučaj više ne bi desio.

(Redakcijski komentar, Danas)