Skip to main content

Autor: Otkrića u knjizi mogu da okončaju Trampov mandat

Planeta 06. јан 2018.
2 min čitanja

Novinar Majkl Vulf, autor knjige koja oštro kritikuje Donalda Trampa rekao je u intervjuu za BBC objavljenom u subotu da bi njegova otkrića mogla okončati Trampov mandat u Beloj kući.

Zaključci knjige nastale na temelju izjava saradnika sadašnjeg američkog predsednika prikupljeni u knjizi „Fire and Fury: Inside the Trump White House“ (Vatra i bes: unutar Trampove Bele kuće) govore da Tramp nije sposoban da obavlja dužnost i da je to sada prilično prihvaćeno stajalište.

„Mislim da je jedan od zanimljivih učinaka ove knjige do sada taj da je ‘car go'“, rekao je Vulf u intervjuu.

„Čini se da priča koju sam ispričao prikazuje njegov predsednički mandat na način koji govori da on ne može da obavlja tu dužnost“, rekao je Vulf.

„Odjednom svuda ljudi govore ‘O bože, znači istina je, car je go. To je pozadina percepcije i razumevanja što će na kraju okončati ovaj predsednički mandat“, rekao je Vulf za BBC.

Tramp je odbacio navode iz knjige objavljene u petak kao gomilu „laži, krivih interpretacija i nepostojećih izvora“.

Knjiga donosi mračnu sliku Bele kuće u kojoj osoblje ne radi svoj posao, nego spletkari, a predsednika svi, pa i najbliži saradnici opisuju kao detinjastu osobu i ismejavaju ga zbog nestručnosti i nesposobnosti da upravlja.

Navode iz knjige odbacio je i Trampov državni sekretar Reks Tilerson koji je u petak rekao da nikada nije sumnjao u mentalne sposobnosti Trampa da obavlja predsedničku dužnost.

Trampovi advokati pokušali su bezuspešno da zaustave objavu knjige koja sadrži bombastične informacije o njegovom mandatu i u kojoj se tvrdi da je Tramp bio nepripremljen za predsednika, da se ponaša poput deteta i misli da „sve mora da se vrti oko njega“.

Vulf piše da je Trampov tim bio šokiran i uplašen nakon izborne pobede krajem novembra 2016, da je Prva dama Melanija u izbornoj noći lila suze od tuge, a Tramp je bio besan što su najpoznatiji američki pevači odbili da nastupe na njegovoj inauguraciji i da je sam za Belu kući rekao da je „pomalo zastrašujuća“.

(N1)