Skip to main content

DJB: Koncesija za aerodrom nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti

Aktuelno 06. јан 2018.
< 1 min čitanja

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da odluka Vlade Srbije o davanju aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd u koncesiju francuskoj kompaniji „Vansi erports“ (Vinci Airports) predstavlja nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti i pljačke državne imovine.

„Upozoravamo da je bez ikakve studije ekonomske opravdanosti koncesija veoma štetna za Srbiju i da iza nje stoje koruptivni dilovi kao i u svim poslovima sa ‘Arapima’ oko ‘Er Srbije’, ‘Beograda na vodi’, poljoprivrednog zemljišta i brojnih pokušaja prodaje državne imovine“, navodi se u saopštenju.

DJB je naveo da će koncesijom biti oštećeni budžet i građani Srbije, jer su građani mali akcionari koji poseduju 17 odsto aerodroma.

„Aerodrom je profitabilna kompanija i ne postoji razlog zašto bi ovaj državni monopol bio poklonjen bilo kojoj privatnoj firmi. Jedini monopol koji je gori od državnog je privatni“, navodi se u saopštenju i dodaje da je koncesija za aerodrom omogućena Zakonom o upravljanju aerodromima koji je u Skupštini Srbije usvojen krajem 2016. godine „bez ikakve rasprave“.

Vlada Srbije donela je odluku da je kompanija „Vansi“ dostavila najbolju ponudu od 501 miliona evra za koncesiju za aerodrom na 25 godina.

(Beta)