Skip to main content

LSV: Krkobabićeva pomoć zadrugama kao Potemkinova sela

Vojvodina 17. дец 2017.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas ministra bez porfelja Milana Krkobabića da se politika razvoja sela, o kojoj ministar često govori, “svela na marketing koji ne daje nikakve rezultate i služi za ličnu promociju ministra”.

“Već mesecima ministar Krkobabić obećava oživljavanje zadruga u našoj državi i to smatra osnovnim pokretačem razvoj sela. Nažalost, podaci Zavoda za statistiku i Zavoda za javno zdravlje Srbije jasno ukazuju na katastrofalne trendove u seoskim područjima i drastičnu depopulaciju”, naveo je funkcioner LSV Aleksandar Marton u saopštenju za javnost.

Prema njegovvim rečima, mere za ozdravljenje sela u Srbiji, koje promoviše pomenuto ministarstvo, daju rezultate “samo na televizijskim ekranima” i nisu dovele do pozitivnog trenda.

“Svakodnevni su odlasci iz seoskih sredina, i nameće se pitanje hoće li u budućnosti biti radnika u Krkobabićevim zadrugama? Marketing zadrugarstva osuđeno je na propast, jer se izostavlja rešavanje osnovnog problema države Srbije, a to je stroga centralizacija”, ocenio je Marton.

Dodao je da je jedan od uzročnika propadanja celih krajeva Srbije, a pre svega onih ruralnih, činjenica da je vlast snažno skoncentrisana samo u jednom centru, odnosno glavnom gradu Beogradu, dok su ruralni krajevi postali “periferija periferije” i posledica toga je propadanje.

“Promena Ustava i sistemskih zakona je jedini način da seoski krajevi zemlje prežive. Izbegavanje sistemskih rešenja i promovisanje marketinških akcija ministara u Vladi Srbije samo će otežati situaciju”, poručio je Marton.

(Autonomija)