Skip to main content

U Briselu marširalo skoro 50.000 katalonskih separatista

(Pod) razno 07. дец 2017.
< 1 min čitanja

U znak podrške nezavisnosti španskog regiona Katalonije u Briselu je u četvrtak marširalo skoro 50.000 ljudi, javlja Reuters.

Prije nego što se smijenjeni lider Katalonije Carles Puigdemont obratio masi, mnogi demonstranti zamotani u katalonske zastave su uzvikivali „Puigdemont, predsjednik“.

Puigdemont i još četiri člana bivše regionalne vlade su se sklonili u Belgiju da ne bi bili uhapšeni u Španiji, mada je u utorak ukinuta španska potjernica za Puigdemontom.

Demonstranti su nosili plakate „Evropo, probudi se!“ (Wake up Europe) i uzvikivali „Nezavisnost!“.

Na skupu su i slike predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, kome katalonski separatisti zamjeraju što je „stao na stranu“ španskih centralnih vlasti.

„Demokratija? Neki je brane kad im odgovara. Sram ih bilo“ poručili su prvom čovjeku EK.

Demonstranti nose plakate sa likom španskog premijera Mariana Rajoya i španskog diktatora Franciska Francao sa pitanjem „Da li su to vrijednosti EU“.

Malo dalje od mjesta na kojem su bili demonstranti u sjedištu izvršnog tijela EU, Junckerov zamjenik Frans Timmermans je rekao novinarima da pozdravljaju „veoma pozitivnu atmosferu“ na demonstracijama koje se održavaju, dok istovremeno traje kampanja za regionalne izbore koje je raspisao Madrid u nadi da će dobiti većinu koja će im omogućiti da zaustave separatističke težnje Katalonaca.

U Kataloniji će se 21. decembra održati vanredni izbori koje je španska vlada sazvala pošto je uvela direktnu upravu u tom regionu poslije smjenjivanja njegovog rukovodstva zbog proglašenja nezavisnosti.

(Slobodna Evropa)