Skip to main content

ICMP predstavio aplikaciju koja treba da pomogne u otkrivanju grobnica

Jugoslavija 06. дец 2017.
2 min čitanja

Na prostoru bivše Jugoslavije i dalje se traga za 12.000 nestalih osoba, a Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) danas je predstavila internet aplikaciju „Prijava lokacije“, koja bi trebalo da pomogne u otkrivanju novih lokacija skrivenih masovnih ili pojedinačnih grobnica u kojima mogu biti posmrtni ostaci nestalih.

Šef Programa za zapadni Balkan ICMP-a Metju Holidej (Matthew Holliday) i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović pozvali su sve koji imaju informacije o potencijalnim grobnicama, da ih dostave putem aplikacije kako bi nadležni organi mogli da postupaju.

Holidej je rekao da je aplikaciju moguće popuniti anonimno, a da su svi podaci koji se unesu strogo zaštićeni od hakerskih napada.

On je kazao da je ICMP u više zemalja u svetu postavljao slične aplikacije, koje su dale dobre rezultate, a da je sada osim u Srbiji, takva aplikacija aktivna još i u Siriji, Iraku, Albaniji, Kolumbiji i Meksiku.

Aplikaciji je moguće lako prisupiti, jer se njen link nalazi na zvaničnom sajtu ICMP-a i Komisije za nestala lica.

Nakon što se obeleži zemlja za koju postoje informacije, pojavljuje se mapa na kojoj je potrebno što približnije odrediti lokaciju. Onaj ko unosi taj podatak može anonimno da odgovori na pitanja kada je nastala grobnica, koliko ima tela, kako je došao do te informacije.

Po dostavljanju informacije, ona se prosleđuje nadležnim organima, posle čije provere osnovanosti započinje istraga na terenu.

Veljko Odalović je kazao da je u Bosni i Hercegovini aplikacija predstavljena u junu i da su pomoću nje prikupljene „obećavajuće“ informacije o devet mogućih lokacija grobnica.

„Ova aplikacija je veoma značajna, jer sigurno postoji doza nepoverenja prema telima koja zvanično tragaju za identifikacijom i lokacijom nestalih“, kazao je on.

Predstavnici pojedini udruženja koji su prisustvovali predstavljanju aplikacije ocenil su da bi ona mogla da bude „novi zamajac za proces eshumacije, koji je trenutno stao“, ali su izneli i zamerke.

„U Hrvatskoj postoji 200 poznatih lokacija grobnica, a godišnje se eshumira oko 50 tela. Mi ulazimo u traženje novih lokacija, a ni ove postojeće nismo rešili“, rekao je predsednik Koordinacije sprskih udruženja porodica nestalih s područja bivše SFRJ Dragan Pjevač i dodao da Hrvatsku niko po tom pitanju nije kritikovao.

Regaujući na njegove tvrdnje, Metju Holidej je kazao da ICMP sprema izveštaj koji će predstaviti naredne godine u kojem će detaljno predstaviti koliko je koja država uradila u procesu traganja za nestalim osobama i njihovoj identifikaciji.

Odalović je kazao da je upravo mehanizam aplikacije dobar, jer je svojevrstan pritisak na nadležne da postupaju po dobijenim podacima.

„Uz pomoć ove aplikacije mi možemo uspešno da lociramo ko to ne radi i ko to neće da radi, jer će novi podaci sigurno otvoriti i neka nova pitanja“, rekao je Odalović.

(Beta)