Skip to main content

Tadić: Bez odgovornosti i izvinjenja nema stvarnog pomirenja

Aktuelno 22. нов 2017.
2 min čitanja

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, povodom presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, da bez snažnih političkih inicijativa i preuzimanja odgovornosti i politike obostranog iskrenog izvinjenja za zločine koji su se dogodili, nema ni stvarnog pomirenja, niti održivog mira na Zapadnom Balkanu, a time ni u Evropi.

On je naveo da su danas u skoro svim zemljama regiona oni koji su „predstavljali politiku koja je i dovela do ratnih zločina“ ujedno i najveća prepreka regionalnom pomirenju.

„Neophodno je upozoriti da se ponovo suočavamo sa opasnom politikom lažnog patriotizma i raspirivanja veštačkih tenzija u svrhu najjeftinijih političkih poena“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je današnja presuda Mladiću „epilog saradnje sa Haškim tribunalom“ koju je Srbija dovršila u njegovom predsedničkom mandatu, u kako je naveo, „politički i socijalno teškom vremenu, nabijenom ogromnim izazovima i rizicima unutrašnjih sukoba“.

Tadić je dodao i da je privođenje Haškom tribunalu svih optuženih za najteže zločine protiv čovečnosti okončano u potpunosti sa punim uverenjem da je to bila osnovna pretpostavka procesa pomirenja na prostoru Jugoslavije.

„Činili smo to uprkos agresivnoj i jakoj opoziciji koja nam je javno pretila smrću i organizovala nasilne proteste, uprkos svim bezbednosnim rizicima kojima smo lično bili izloženi i usmereni na cilj budućnosti Srbije i pomirenja u regionu, a ne na cilj izbornih pobeda i popularnosti lažnog patriotizma“, naveo je Tadić.

On se osvrnuo i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i rekao da je nejasno kada komentariše presudu da li govori kao onaj ko je „organizovao nasilne proteste protiv hapšenja Mladića ili kao onaj koji je preko noći deklarativno prihvatio proevropsku politiku“.

„Možda je upravo danas, na dan izricanja presude Ratku Mladiću, dok nam Vučić govori o neophodnosti suočavanja sa prošlošću, konačno vreme da se i on suoči sa svojom ličnom političkom prošlošću„, naveo je Tadić.

On se osvrnuo na Vučićevu izjavu da bi svaki Bošnjak u Srbiji trebalo da se oseća bezbedno i prokomentarisao da se nijedan Bošnjak ne može osećati bezbedno u zemlji kojom upravlja čovek koji se nikada javno nije odrekao svoje „dojučerašnje politike“ i izvinio za izjave poput „Sto muslimana za jednog Srbina“.

Dok god nam Vučić bez trunke odgovornosti prema svojoj prošlosti deli lekcije o odgovornosti, projekat politike regionalnog pomirenja biće poništavan projektom politike veštačkih tenzija, lažnog patriotizma, licemerja i kukavičluka i u kontekstu budućnosti mira biće obesmišljena sva naša borba za pomirenje, pa i današnja presuda“, naveo je Tadić.

(Beta)