Skip to main content

Žarko Korać: Mladića skrivala vojska, Koštunica ga podržavao

Građani 22. нов 2017.
2 min čitanja

Žarko Korać kaže da je jasno da je vojska skrivala Ratka Mladića i da je to rađeno jer su se plašili da ne povuče još nekog sa sobom. Dodao je da je imao i Koštuničinu podršku. Tužno je što nosi kapu srpskog oficira iz Prvog svetskog rata, jer nijedan od njih nije završio na sudu za streljanje zarobljenika, gađanje gradova, istakao je.

„Ratko Mladić je bio skrivan još kad sam ja bio u Vladi, prvoj, drugoj, posle Đinđićeve smrti, nama je bilo jasno da ga vojska krije, i da on ima punu podršku tadašnjeg načelnika Generalštaba i tadašnjeg predsednika SRJ Koštunice, a ona se i kasnije nastavila, niko nije želeo da ga uhapsi“, naveo je Korać i dodao da misli da nije u pitanju bio patriotizam već da su sebe štitili – plašili su se da on ne povuče još nekoga za sobom.

Korać konstatuje da se Ratko Mladić krio iza čitavog naroda: „Neka se isprsi ako mislite da je radio sve što treba“.

Komentarišući ponašanje u sudnici danas, Korać je primetio da je Mladić naredio sudu da mu odloži presudu i kada to nije dobio – on je počeo da se dere, psuje. On u stvari nije imao snage da sluša obrazloženje optužnice, mišljenja je Korać.

Od 11 tačaka optužnice, 10 je potvrđeno, a nije rekao nikad u sudu da se kaje, dodao je.

Korać kaže da se Mladić ponašao kao da je sve što je ikada uradio tokom rata bilo ispravno. To je skrivanje od lične odgovornosti – osuđeni su i generali dok se on skrivao, a on nikad nije izašao i stao iza njih i rekao „ja za ovo odgovaram“, naveo je.

Tužno je što nosi kapu srpskog oficira iz Prvog svetskog rata, jer nijedan od tih oficira, vojvoda nikad nije uradio ništa slično, niti je završio na sudu za streljanje zarobljenika, gađanje gradova, kaže Korać.

Neće se stići daleko u budućnost ako se ne odgovori na to šta je bilo pogrešno u prošlosti, a da bi se breme skinulo, moramo da osudimo što se dešavalo i ne ponavljamo, naveo je gost N1. „Mi sada imamo to kao deo naše nacionalne istorije. Možemo reći da to nije pravedno, ali pogledajte kako izveštavaju mediji… Kažu „kasapin sa Balkana“, rekao je.

Korać kaže da je žalosno to što će on za neke biti heroj, i da ne gaji iluziju da takvih neće biti. Ipak, veruje u mlade.

Oni koji pokušavaju da odbrane Ratka Mladića strašno greše, stvari koje su se dogodile strašne su i on ima direktnu krivicu, istakao je. Kako se može braniti streljanje zarobljenih ljudi, bez ikakvog suda, bez ikakve krivice, pitao je.

A šta je sa onima koji su to podržavali, upitao je. Kaže da su neki od njih danas na vlasti, mada ne ključni akteri, podsećajući da je Šešelj bio jedan od tih koji su to sve podržavali, da je bio sa dobrovoljcima, da je Dačić je bio portparol Miloševićev, a Vučić prelepljivao tablu Bulevara Zorana Đinđića, stavljao sliku Bulevar Ratka Mladića i donosio u skupštinu plakat „Sigurna kuća Ratka Mladića“.

(N1)