Skip to main content

Jovanović: Presuda Mladiću da bude osnova za nove odnose i pomirenje u regionu

Info 22. нов 2017.
< 1 min čitanja

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da presuda nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću u Hagu treba da bude osnova za izgradnju novih odnosa i politiku pomirenja u regionu, pre svega u Bosni i Hercegovini.

Navodeći da je Mladić bio „simbol ratnog ludila“, Jovanović je u saopštenju ocenio da kazna doživotnog zatvora za bivšeg komandanta VRS „u isto vreme predstavlja i nadu da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

„Kazna koja je danas izrečena Mladiću predstavlja delimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih“, naveo je lider LDP-a.

Jovanović je ocenio i da presuda Mladiću „postavlja zadatak pred lidere i Srbije i Republike Srpske da svoja društva upoznaju sa zločinima koji su počinjeni i otvoreno progovore o užasnim stradanjima Bošnjaka tokom rata u BiH“.

„Ovo ne sme da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama. Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne sme nikada više ponoviti. Moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam“, naveo je Jovanović.

(Beta)