Skip to main content

Popov: Presuda Mladiću će samo delimično zadovoljiti žrtve

Vojvodina 22. нов 2017.
2 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam Aleksandra Popov izjavio je danas da je kazna koja je izrečena generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu očekivana, pre svega zbog toga što su i dvojica njegovih poređenih oficira Vojske Republike Srpske Vujadin Popović i Ljubiša Beara, osuđeni na doživotnu robiju.

„To se odnosilo baš na ovaj slučaj jednim delom optužnice koja je podignuta protiv Mladića. Bilo bi nelogično da njihov glavnokomandujući dobije blažu kaznu od njih“, objasnio je Popov za Betu.

Kako je rekao, ovih dana su se iz Republike Srpske mogle čuti izjave da „ukoliko Mladić bude osuđen, da će to od njega napraviti heroja“, ali da ga herojem mogu učiniti samo oni koji „relativizuju zločine“.

„Heroja od njega mogu napraviti samo oni koji relativizacijom zločina iz devedesetih i njihovim negiranjem stvaraju sebi politički kapital, a zapravo truju atmosferu u regionu i stvaraju podlogu za neke buduće sukobe“, rekao je Popov.

Prema njegovom mišljenju, presuda će samo delimično zadovoljiti pravdu „prema žrtvama koje je on izazvao, patnjama koje su izazvali njegovi vojnici i prema preživelima u Bosni i Hercegovini koji su bili izloženi torturi njegovih snaga“.

Popov je podsetio da je ovo jedna od poslednjih presuda Haškog tribunala, pre zatvaranja ove institucije.

„Tribunal je do sada imao i kontroverznih presuda, ali da nije bilo Haškog tribunala, s obzirom na kapacitete pravosudnih organa svih zemalja regiona, mislim da bi mnogi zločinci ostali bez ikakve sankcije i slobodno šetali našim gradovima“, kazao je Popov.

Ocenio je da je uz sve manjkavosti, Haški tribunal odigrao veoma značajnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije.

Popov je dodao da presuda Mladiću „nažalost neće doneti popobljašanje odnosa u regionu“, jer su odnosi među zemljama već toliko „zatrovani“ da će presuda izazvati samo kratkotrajne reakcije i „varnice“ sa jedne i sa druge strane.

„Već posle nekog vremena imaćemo novo zaoštravanje, i stalno živimo u periodima između dva zaoštravanja, a pomak se desi samo ponekad prilikom poseta čelnika država“, kazao je Popov.

On smatra da bi se stvarni pomak u odnosima mogao desiti kada bi se zaista dogovorio tajming za rešavanje otvorenih pitanja poput procesuiranja preostalih zločina, pitanja nestalih u ratu, granica i slično.

„Ništa se od toga ne dešava i to nas samo nadalje opterećuje“, kazao je Popov.

(Beta)