Skip to main content

Republikanci se distanciraju od Trumpovih izjava

Planeta 16. авг 2017.
< 1 min čitanja

Mnogi republikanci distancirali su se od izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o okupljanju bijelih supremacista u Virdžiniji, u kojima je istaknuo kako vjeruje da za sve što se dogodilo treba okriviti obje strane.

„Moramo biti jasni. Bjelačka nadmoć je odbojna. Ova je netrpeljivost suprotna svemu onome za što se ova zemlja zalaže. Ne smije postojati moralna dvosmislenost“, rekao je predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan.

Brojni članovi Republikanske stranke dijele Ryanovo mišljenje kada je u pitanju dvosmislena Trumpova osuda brutalnosti koja se dogodila tokom vikenda u Charlottesvilleu.

Senator Marco Rubio kazao je da su organizatori marša bijelih supremacista „pristalice đavolje ideologije po kojoj su neki ljudi inferiorniji u odnosu na druge zbog boje kože, etničke pripadnosti ili zemlje porijekla“.

Na Twitteru je napisao da upravo njih treba u potpunosti okriviti za nasilje koje je izbilo u Charlottesvilleu, gdje je smrtno stradala Heather Heyer, a 19 osoba je povrijeđeno.

Trumpova haotična konferencija za novinare održana u utorak u New Yorku zaprepastila je i republikance i demokrate.

„Sramotite našu zemlju i milione Amerikanaca koji su se borili i izgubili živote da bi pobijedili nacizam“, objavio je na Twitteru senator Bernie Sanders.

Kritike svjetskih državnika

Trumpa su kritikovali i političari izvan Sjedinjenih Američkih Država.

„Ne vidim nikakvu sličnost ni jednakost između onih koji promovišu fašistička stajališta i onih koji im se protive „, kazala je britanska premijerka Theresa May.

„Smatram kako je važno da svi koji su na značajnim položajima osude ekstremno desna stajališta bez obzira na to gdje su ona izgovorena ili iskazana“, rekla je May.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas izjavio je da je „nedopustiv način na koji Trump sada pokušava izgladiti izjave o nasilju ekstremnih desničara u Charlottesvilleu. Nitko ne bi smio umanjivati antisemitizam i rasizam koji iskazuju neonacisti“.

(Al Jazeera)